Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Vajazz ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát, majd lisztezd be enyhén, hogy a tészta ne ragadjon bele.
A sütő előmelegítése biztosítja, hogy a torta egyenletesen süljön meg. A vajazás és lisztezés megakadályozza a tészta letapadását.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, darált diót, sütőport és a fahéjat. Fontos, hogy a száraz hozzávalók jól elkeveredjenek, így a sütemény egyenletesen fog megemelkedni.
A száraz hozzávalók egyenletes eloszlása kulcsfontosságú a megfelelő állag eléréséhez.
Egy másik tálban keverd habosra a puha vajat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. Ehhez használj kézi habverőt vagy robotgépet, amíg világos és krémes állagú lesz.
A puha vaj és a cukor habosra keverése biztosítja a torta könnyedségét.
Egyenként add hozzá a tojásokat a vajas keverékhez, minden tojás után alaposan keverd el. Ez segít a tészta levegősítésében és megfelelő állagának elérésében.
A tojások egyenkénti hozzáadása és alapos elkeverése megakadályozza a tészta kicsapódását.
Felváltva add hozzá a száraz hozzávalókat és a tejet a tojásos-vajas keverékhez. Kezd a száraz hozzávalókkal, majd egy kis tejet adj hozzá, és így folytasd, amíg minden belekerül. Így elkerülheted a tészta túlkeverését.
A felváltva adagolással a tészta nem lesz túl sűrű vagy túl híg.
Öntsd a kész tésztát az előkészített tortaformába, majd egyengesd el a tetejét egy spatulával, hogy egyenletesen süljön meg.
A tortaformát érdemes sütőpapírral kibélelni, hogy a torta könnyen kijöjjön. Ha nincs sütőpapír, vajazd ki és lisztezd meg a formát.
Süsd a tortát előmelegített sütőben kb. 40-45 percig, vagy amíg egy beleszúrt tű tisztán kijön belőle. Ne nyisd ki túl hamar a sütőt, mert a tészta összeeshet!
A sütőajtó hirtelen kinyitása a sütés korai szakaszában a torta összeeséséhez vezethet.
Ha megsült, vedd ki a sütőből, és hagyd a formában 10 percig pihenni. Ezután borítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
A formában való pihentetés megkönnyíti a torta kiborítását.
Szórd meg porcukorral a tetejét, majd szeleteld és tálald. Kiválóan illik egy csésze forró teához vagy kávéhoz.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd a tortára, mert idővel elolvadhat. Ha szeretnéd, díszítheted dióval vagy fahéjjal is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.