Fahéjas szilvachutney tálalva

Fahéjas szilvachutney

A fahéjas szilvachutney egy hagyományos indiai recept alapján készült, amely édes, savanyú és fűszeres ízeket ötvöz. A szilva és a fahéj kombinációja tökéletes harmóniát alkot, miközben a gyömbér és a hagyma enyhe csípősséget ad a szósznak. Az elkészítés titka, hogy a szilvát lassan főzd, hogy az ízek teljesen összeérjenek, és a chutney sűrű, lekváros állagot kapjon. Képzeld el, ahogy a frissen készített chutney egyre gazdagabbá válik a fűszerek és a szilva ízével, miközben a fahéj édes, meleg illata betölti a konyhát. Tökéletes kiegészítője lesz sült húsoknak, sajtoknak, vagy akár egy egyszerű, friss kenyérrel.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g szilva
1 db vörös hagyma
1 rúd fahéj
100 g barna cukor
100 ml almaecet
1 tk. gyömbér
1 csipet
1 csipet őrölt bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A szilvát mosd meg, vágd félbe, és távolítsd el a magjait. A vörös hagymát hámozd meg és aprítsd fel.

    A szilvát érdemes nagyobb darabokra vágni, ha szeretnéd, hogy a chutney-ban maradjanak szilvadarabok is. Ha teljesen krémes állagot szeretnél, akkor apróbbra vágd.

    2

    Egy nagy lábosban öntsd bele az almaecetet, majd add hozzá a szilvát, a felaprított hagymát, a barna cukrot, a gyömbért, a fahéjat, a sót és a borsot.

    Az almaecet helyett használhatsz más ecetet is, például borecetet, de az almaecet lágyabb ízt ad a chutney-nak.

    3

    Keverd össze az összes hozzávalót, majd lassú tűzön főzd 40-50 percig, időnként megkeverve, amíg a szilva megpuhul és a szósz besűrűsödik.

    Fontos, hogy lassú tűzön főzd, különben a cukor leéghet az aljára. A keverés segít elkerülni ezt.

    4

    A szósz akkor kész, amikor a szilvák szétfőnek, és a chutney sűrű, lekváros állagú lesz.

    A sűrűséget úgy ellenőrizheted, hogy egy kanálnyi chutney-t egy hideg tányérra cseppentesz. Ha gyorsan megdermed, akkor kész van.

    5

    Miután elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Az elkészült chutney-t tiszta üvegekbe tedd, és zárd le.

    Az üvegeket és a fedőket alaposan mosd ki és fertőtlenítsd (pl. forró vízben kifőzd) a tartósításhoz, hogy a chutney minél tovább elálljon.

    6

    Tálald sült húsokhoz, sajtokhoz, vagy akár friss kenyérrel.

    A fahéjas szilvachutney remekül illik vadhúsokhoz és érlelt sajtokhoz is.