A szilvát mosd meg, vágd félbe, és távolítsd el a magjait. A vörös hagymát hámozd meg és aprítsd fel.
A szilvát érdemes nagyobb darabokra vágni, ha szeretnéd, hogy a chutney-ban maradjanak szilvadarabok is. Ha teljesen krémes állagot szeretnél, akkor apróbbra vágd.
Egy nagy lábosban öntsd bele az almaecetet, majd add hozzá a szilvát, a felaprított hagymát, a barna cukrot, a gyömbért, a fahéjat, a sót és a borsot.
Az almaecet helyett használhatsz más ecetet is, például borecetet, de az almaecet lágyabb ízt ad a chutney-nak.
Keverd össze az összes hozzávalót, majd lassú tűzön főzd 40-50 percig, időnként megkeverve, amíg a szilva megpuhul és a szósz besűrűsödik.
Fontos, hogy lassú tűzön főzd, különben a cukor leéghet az aljára. A keverés segít elkerülni ezt.
A szósz akkor kész, amikor a szilvák szétfőnek, és a chutney sűrű, lekváros állagú lesz.
A sűrűséget úgy ellenőrizheted, hogy egy kanálnyi chutney-t egy hideg tányérra cseppentesz. Ha gyorsan megdermed, akkor kész van.
Miután elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Az elkészült chutney-t tiszta üvegekbe tedd, és zárd le.
Az üvegeket és a fedőket alaposan mosd ki és fertőtlenítsd (pl. forró vízben kifőzd) a tartósításhoz, hogy a chutney minél tovább elálljon.
Tálald sült húsokhoz, sajtokhoz, vagy akár friss kenyérrel.
A fahéjas szilvachutney remekül illik vadhúsokhoz és érlelt sajtokhoz is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.