Fasolada fokhagymával ízesítve tálalva friss kenyérrel

Fasolada fokhagymával ízesítve

A fasolada a görög konyha egyik legismertebb étele, amely a bab, olívaolaj és fokhagyma gazdag ízvilágát ötvözi. Ezt az ételt hagyományosan friss kenyérrel és egy pohár borral tálalják. Az étel több ezer éves múltra tekint vissza, és gyakran a görög családok hétköznapi étkezései közé tartozik. Az alapanyagai egyszerűek, de az elkészítés során a fűszerek és az olívaolaj különleges ízt adnak a levesnek. Ha valami igazán autentikus görög ételt keresel, a fasolada tökéletes választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 15 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Száraz fehér bab
1 db Hagyma
4 gerezd Fokhagyma
2 db Paradicsom
1 db Sárgarépa
1 szál Zeller
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors
1.5 l Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A száraz babot áztasd be egy éjszakára bő vízbe. Ha nincs időd áztatni, használhatsz konzerv babot is, de akkor a főzési idő rövidebb lesz.

    A babot érdemes egy éjszakán át áztatni, hogy megpuhuljon és könnyebben megfőjön.

    2

    Másnap a hagymát vágd finomra, a fokhagymát zúzd össze, a sárgarépát és a zellert pedig karikázd fel. A paradicsomokat vágd kis kockákra.

    A fokhagyma zúzásával intenzívebb ízt adunk az ételnek, de ha nem szereted a túl erős fokhagyma ízt, csak egy-két gerezdet használj.

    3

    Egy nagy lábasban melegítsd fel az olívaolajat, és dinszteld meg rajta a hagymát és fokhagymát, amíg üveges nem lesz.

    Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert könnyen megkeseredhet, ha túl sokáig sütöd.

    4

    Add hozzá a felkockázott paradicsomot, sárgarépát és zellert, majd egy-két percig párold őket.

    A paradicsom segít gazdagítani a leves ízét, és sűrűbbé teszi a levet.

    5

    Öntsd hozzá az áztatott babot és a vizet. Sózd, borsozd, majd fedd le, és hagyd főni közepes lángon 45-60 percig, amíg a bab megpuhul.

    Ha a bab még mindig kemény, adj hozzá egy kis forró vizet, hogy ne legyen túl sűrű a leves.

    6

    Amikor a bab megpuhult, kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd még sóval és borssal. Tálald melegen, friss kenyérrel.

    A fasolada akkor a legfinomabb, ha pihen egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek, ezért érdemes hagyni egy kicsit állni, mielőtt tálalod.