Feijoada fĂŒstölt sertĂ©shĂșssal tĂĄlalva, gazdag, sƱrƱ leves

Feijoada fĂŒstölt sertĂ©shĂșssal

A Feijoada egy tradicionĂĄlis brazil Ă©tel, amelyet fƑleg tĂ©len fogyasztanak. A törtĂ©nete a rabszolgasĂĄg idejĂ©re nyĂșlik vissza, amikor az afrikai rabszolgĂĄk fƱszerekkel gazdagĂ­tottĂĄk az Ă©telt. A feijoada alapja a fekete bab Ă©s a fĂŒstölt hĂșs, amelyeket hosszĂș ideig fƑznek, hogy a kĂŒlönbözƑ Ă­zek összeĂ©rjenek. A mai napig a Feijoada a brazil konyha egyik legfontosabb Ă©tkezĂ©sĂ©vĂ© vĂĄlt, Ă©s sokszor egy csalĂĄdi Ă©tkezĂ©s központjĂĄban ĂĄll.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 2 óra 30 perc
Teljes 2 Ăłra 45 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Fekete bab
⭕ 200 g FĂŒstölt sertĂ©shĂșs (pl. fĂŒstölt tarjĂĄt vagy fĂŒstölt kolbĂĄszt)
⭕ 300 g SertĂ©shĂșs (pl. lapocka)
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 db Hagyma
⭕ 1 db Piros paprika
⭕ 2 db Zöld chili
⭕ 2 db BabĂ©rlevĂ©l
⭕ 2 ek. Szezámolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Frissen Ƒrölt bors
⭕ 1 l Víz
⭕ 1 ek. Friss koriander

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A fekete babot elƑzƑ este ĂĄztasd be vĂ­zbe, majd mĂĄsnap öblĂ­tsd le Ă©s tedd fĂ©lre.

    Az ĂĄztatĂĄs segĂ­t a bab gyorsabb megfƑzĂ©sĂ©ben Ă©s csökkenti a felfĂșvĂłdĂĄst.

    2

    A sertĂ©shĂșst (lapockĂĄt) vĂĄgd nagyobb darabokra, majd egy nagy edĂ©nyben hevĂ­tsd fel a szezĂĄmolajat, Ă©s pirĂ­tsd meg a hĂșst minden oldalĂĄn, amĂ­g szĂ©p barna kĂ©rget kap.

    A hĂșs kĂ©rgĂ©nek pirĂ­tĂĄsa gazdagĂ­tja az Ă©tel Ă­zĂ©t, Ă©s mĂ©lyebb Ă­zvilĂĄgot ad a levesnek.

    3

    A hagymĂĄt, fokhagymĂĄt, piros paprikĂĄt Ă©s zöld chiliket aprĂłra vĂĄgd. Ezt követƑen add hozzĂĄ a pirĂ­tott hĂșsra, Ă©s pirĂ­tsd 3-5 percig, amĂ­g a zöldsĂ©gek megpuhulnak.

    A zöldségek pirítåsakor ne hagyd, hogy megégjenek, mert keserƱvé vålhatnak.

    4

    Add hozzĂĄ a fĂŒstölt sertĂ©shĂșst, babĂ©rlevelet, sĂłt Ă©s frissen Ƒrölt borsot. Öntsd fel vĂ­zzel, Ă©s fƑzd közepes lĂĄngon 1,5-2 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a hĂșs megpuhul.

    A fĂŒstölt hĂșs gazdag Ă­zt ad az Ă©telnek, Ă©s összeforr a többi hozzĂĄvalĂłval.

    5

    A fƑzĂ©s közben a babot is tedd hozzĂĄ, Ă©s idƑnkĂ©nt keverd meg, hogy a bab ne ragadjon le az edĂ©ny aljĂĄn.

    Ha a leves tĂșl sƱrƱvĂ© vĂĄlik, adj hozzĂĄ egy kis vizet, hogy a kĂ­vĂĄnt ĂĄllagot elĂ©rd.

    6

    MiutĂĄn a hĂșs Ă©s a bab megfƑtt, tĂĄlald a feijoada-t egy tĂĄlban, friss korianderrel dĂ­szĂ­tve.

    A friss koriander friss ízt ad az ételnek, és szépen kiemeli a fƱszeres, gazdag levet.