A fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Hagyd kihűlni, majd aprítsd finomra vagy daráld le.
A pirítás kiemeli a fenyőmag ízét. Vigyázz, ne égesd meg, mert keserű lesz!
A tejet és a tejszínt egy közepes lábosba öntsd, majd add hozzá a vaníliakivonatot és a finomra őrölt fenyőmagot. Lassan melegítsd fel közepes lángon, amíg gőzölögni nem kezd, de ne forrald fel!
A forralás megváltoztathatja a tej és a tejszín állagát, ezért figyelj, hogy csak gőzölögjön.
Egy másik tálban keverd össze a cukrot és a tojássárgáját, habverővel dolgozd össze, amíg világosabb színű és krémes állagú lesz.
A cukor és a tojássárgája alapos összekeverése biztosítja a fagylalt sima állagát.
A meleg tejből egy merőkanálnyit adj hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett, hogy hőkiegyenlítést végezz. Ez segít elkerülni, hogy a tojás összekapódjon.
Ez a lépés kritikus fontosságú! A hirtelen hőmérsékletváltozás miatt a tojás összekaphat, ezért lassan és folyamatosan keverd hozzá a meleg tejet.
Az előzőleg felmelegített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba a többi tejhez. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!
A krém sűrűségének ellenőrzéséhez márts bele egy fakanalat. Ha a kanál hátán egyenletesen megmarad a krém, akkor jó. Ha forr, a tojás összekaphat!
Szűrd át a keveréket egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a nagyobb fenyőmagdarabokat és a sűrűbb részeket. Hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy az ízek összeérjenek.
A szűrés még simább állagot biztosít. A hűtés elengedhetetlen a fagylalt megfelelő állagának kialakulásához.
Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a keveréket, és a gyártói utasítás szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs, tedd a keveréket egy mély tálba a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy krémes maradjon.
A fagylaltgép használata egyenletesebb állagot eredményez. Ha kézzel készíted, figyelj a rendszeres keverésre, hogy minél kevesebb jégkristály képződjön.
A fagylaltot tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted durvára tört fenyőmaggal vagy egy kevés mézzel.
A méz jól harmonizál a fenyőmag ízével. A tálalásnál használj kreatív ötleteket!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.