Fügelekváros croissant tálalva

Fügelekváros croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A fügelekváros változat egy kellemesen édes és gyümölcsös csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és az érett fügelekvár tökéletes harmóniáját adja. Kiváló választás egy könnyed reggelihez vagy uzsonnához, amely garantáltan elvarázsol az édes és gyümölcsös ízvilágával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Fügelekvár
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A felfutott élesztő azt jelenti, hogy habos lesz a teteje.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt átszitálása könnyebbé teszi a tésztát.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A keléshez ideális hely a meleg, huzatmentes hely. A tészta akkor jó, ha a duplájára nő.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentesd, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    5

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag fügelekvárt, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögeket minél hosszabbra vágd, annál több rétege lesz a croissantnak.

    6

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    A második kelés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojás segít, hogy a croissantok szép színt kapjanak. A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a croissantokra.

    8

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.

    A porcukor helyett használhatsz olvasztott csokoládét vagy más díszítést is.