FĂŒstölt BBQ csĂŒlök tĂĄlalva

FĂŒstölt BBQ CsĂŒlök

A fĂŒstölt BBQ csĂŒlök egy hagyomĂĄnyos amerikai Ă©s közĂ©p-eurĂłpai ihletĂ©sƱ fogĂĄs, amely lassĂș sĂŒtĂ©ssel Ă©s fĂŒstölĂ©ssel Ă©ri el tökĂ©letes szaftossĂĄgĂĄt. A bƑrös sertĂ©scsĂŒlök kivĂĄlĂłan alkalmas BBQ technikĂĄkra, mivel a hosszĂș sĂŒtĂ©si idƑ alatt az Ă­zek mĂ©lyen ĂĄtjĂĄrjĂĄk a hĂșst. A BBQ csĂŒlök törtĂ©nete a texasi Ă©s dĂ©li ĂĄllamok BBQ hagyomĂĄnyaibĂłl ered, ahol a sertĂ©shĂșs fĂŒstölĂ©se Ă©s mĂĄzas bevonata a tökĂ©letes ĂĄllag Ă©s Ă­z elĂ©rĂ©sĂ©hez elengedhetetlen. A mĂ©z Ă©s az almaecet kombinĂĄciĂłja egyensĂșlyt teremt az Ă©des Ă©s fĂŒstös Ă­zek között, mĂ­g a fĂŒstölt paprika Ă©s a barnacukor karakteres Ă­zt adnak az Ă©telnek. Ez az Ă©tel ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs egy autentikus BBQ partyra, csalĂĄdi grillezĂ©sre vagy egy ĂŒnnepi asztalra. Ha igazĂĄn autentikus BBQ Ă©lmĂ©nyre vĂĄgysz, tĂĄlald grillezett zöldsĂ©gekkel Ă©s egy adag coleslaw salĂĄtĂĄval!

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 8 óra
Teljes 8 Ăłra 30 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 2000 g SertĂ©scsĂŒlök (bƑrös)
⭕ 2 ek. Só
⭕ 1 ek. Fekete bors
⭕ 1 tk. Fokhagymapor
⭕ 2 tk. FĂŒstölt paprika
⭕ 2 ek. Barna cukor
⭕ 1 tk. Ɛrölt kömĂ©ny
⭕ 2 ek. Worcestershire szósz
⭕ 2 ek. Almaecet
⭕ 3 ek. MĂ©z
⭕ 250 ml BBQ szósz
⭕ 1000 g FĂŒstölƑfa (tölgy, hickory vagy almafa)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    SzĂłjaSzĂłja
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertĂ©scsĂŒlköt mosd meg, majd töröld szĂĄrazra papĂ­rtörlƑvel.

    A szĂĄrazra törlĂ©s azĂ©rt fontos, hogy a fƱszerek jobban megtapadjanak a hĂșs felĂŒletĂ©n.

    2

    Keverd össze a sĂłt, borsot, fokhagymaport, fĂŒstölt paprikĂĄt, barna cukrot Ă©s Ƒrölt kömĂ©nyt egy tĂĄlban, majd alaposan dörzsöld be a csĂŒlköt ezzel a keverĂ©kkel.

    A fƱszereket alaposan keverd össze, Ă©s egyenletesen dörzsöld be a csĂŒlök minden oldalĂĄra. Ne spĂłrolj a fƱszerekkel!

    3

    Hagyd a csĂŒlköt a hƱtƑben legalĂĄbb 12 ĂłrĂĄn keresztĂŒl pihenni, hogy az Ă­zek jĂłl ĂĄtjĂĄrjĂĄk.

    Ha van rĂĄ idƑd, akĂĄr 24 ĂłrĂĄig is pĂĄcolhatod a hĂșst a hƱtƑben, hogy mĂ©g intenzĂ­vebbek legyenek az Ă­zek.

    4

    MelegĂ­tsd elƑ a fĂŒstölƑt vagy a grillt 110-120°C-ra, Ă©s kĂ©szĂ­ts elƑ fĂŒstölƑfĂĄt a kĂ­vĂĄnt aroma elĂ©rĂ©sĂ©hez.

    Fontos a megfelelƑ hƑmĂ©rsĂ©klet. Ha tĂșl magas, a hĂșs kiszĂĄradhat, ha tĂșl alacsony, nem lesz megfelelƑ a fĂŒstölĂ©si idƑ. HasznĂĄlj hƑmĂ©rƑt a pontos beĂĄllĂ­tĂĄshoz.

    5

    Helyezd a csĂŒlköt a fĂŒstölƑrĂĄcsra, Ă©s fĂŒstöld 4-5 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, amĂ­g a kĂŒlsƑ rĂ©sze szĂ©p kĂ©rget kap.

    A fĂŒstölĂ©si idƑ fĂŒgg a csĂŒlök mĂ©retĂ©tƑl Ă©s a fĂŒstölƑ teljesĂ­tmĂ©nyĂ©tƑl. IdƑnkĂ©nt ellenƑrizd a hĂșs szĂ­nĂ©t Ă©s ĂĄllagĂĄt.

    6

    Keverd össze a mézet, a BBQ szószt, a Worcestershire szószt és az almaecetet egy kis tålban.

    A mĂĄzat kĂłstold meg, Ă©s Ă­zlĂ©s szerint ĂĄllĂ­tsd be az arĂĄnyokat. Ha Ă©desebben szereted, tegyĂ©l több mĂ©zet, ha savanyĂșbban, akkor több almaecetet.

    7

    Amikor a hĂșs elĂ©ri a 75°C-os belsƑ hƑmĂ©rsĂ©kletet, kend meg a mĂĄzzal, majd csomagold be hentespapĂ­rba vagy alufĂłliĂĄba.

    A becsomagolĂĄs segĂ­t megƑrizni a hĂșs nedvessĂ©gtartalmĂĄt Ă©s felgyorsĂ­tja a puhulĂĄsi folyamatot. A hentespapĂ­r jobb vĂĄlasztĂĄs, mert jobban szellƑzik.

    8

    Tedd vissza a fĂŒstölƑbe tovĂĄbbi 2-3 ĂłrĂĄra, amĂ­g a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klete elĂ©ri a 93-96°C-ot.

    A 93-96°C-os belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klet garantĂĄlja, hogy a hĂșs kellƑen puha Ă©s omlĂłs lesz. HasznĂĄlj maghƑmĂ©rƑt a pontos mĂ©rĂ©shez.

    9

    Vedd ki a csĂŒlköt a fĂŒstölƑbƑl, Ă©s hagyd pihenni legalĂĄbb 30 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak a hĂșsban.

    A pihentetĂ©s elengedhetetlen ahhoz, hogy a hĂșs szaftos maradjon. Ne vĂĄgd fel azonnal, hagyd, hogy a szaftok visszahĂșzĂłdjanak.

    10

    Szeleteld fel, és tålald friss kenyérrel, grillezett zöldségekkel vagy klasszikus coleslaw salåtåval.

    A csĂŒlköt a rostokra merƑlegesen szeleteld, Ă­gy a hĂșs omlĂłsabb lesz.