Füstölt húsos burgonyakrémleves tálalva

Füstölt húsos burgonyakrémleves

A burgonyakrémleves az egyik legismertebb alapleves Közép-Európában, különösen Magyarországon. A füstölt hús hozzáadása házias, paraszti konyhai hagyományokból ered, ahol a hideg hónapokra tartósított húsokat is felhasználták a napi főzéshez. A krémes textúra és a füstölt íz párosítása igazi komfortételt eredményez, amely nemcsak laktató, de ízekben is gazdag. Ahogy a burgonya fő, a konyhát lassan belengi az ismerős melegség illata, a hús füstös aromája pedig különleges karaktert kölcsönöz a levesnek. Tipp: készíts belőle nagyobb adagot – másnapra még jobban összeérnek az ízek!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Burgonya
200 g Füstölt főtt hús
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 g Vaj
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 ek. Petrezselyem (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, majd vágd kockákra. A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg, aprítsd fel. A füstölt húst szedd kisebb darabokra. Tipp: ha szaftosabb húst használsz, még ízesebb lesz a leves.

    A burgonyát egyenletes méretűre vágd, hogy egyszerre főjenek meg.

    2

    Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vajat, és párold meg rajta a vöröshagymát 3-4 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát is, és pirítsd további 1 percig.

    A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg, mert keserűvé teheti a levest.

    3

    Add hozzá a burgonyát, keverd össze, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, és főzd 15-20 percig, amíg a burgonya teljesen megpuhul.

    Ha nincs alaplé, használhatsz vizet is, de az alaplé sokkal ízletesebbé teszi a levest. A levesbe kerülhet egy babérlevél is a főzés során, amit a végén távolíts el.

    4

    Ha a burgonya megpuhult, vedd le a lábast a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Tipp: ha szeretnéd igazán simára, akár át is szűrheted.

    Pürésítés közben figyelj, hogy a forró leves ne fröccsenjen ki. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is, de ebben az esetben hagyd hűlni a levest egy kicsit.

    5

    Add hozzá a főzőtejszínt, sót, borsot, majd melegítsd össze, de ne forrald. Keverd bele a füstölt húst is, vagy csak a tálaláskor szórd a tetejére.

    A tejszínt lassan adagold, folyamatosan kevergetve, hogy ne csapódjon ki. Kóstold meg, és ízlés szerint állítsd a só-bors arányt.

    6

    Tálaláskor szórd meg apróra vágott petrezselyemmel és egy kevés extra húsdarabbal. Tipp: pirított kenyérkockával vagy sajtos pirítóssal kínálva még laktatóbb.

    A petrezselyem helyett használhatsz más zöldfűszert is, például snidlinget vagy metélőhagymát.