Füstölt paprikás mézes lime mártás tálalva

Füstölt paprikás mézes lime mártás

A füstölt paprikás mézes lime mártás egy egyedi és izgalmas kombináció, amely a füstölt paprika mélységét, a méz édességét és a lime frissességét ötvözi. Ez a különleges mártás remekül illik grillezett húsokhoz, halakhoz vagy akár sült zöldségekhez. Az ízek egyensúlya tökéletesen harmonizál, és egy kis extra chili pehellyel még tüzesebbé teheted. Ha szeretnéd tovább fokozni az aromát, adj hozzá egy csipet cayenne borsot vagy egy kevés friss koriandert.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
95 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
50 g Méz
50 ml Friss lime lé
1 tk. Lime héja (reszelt)
1 tk. Füstölt paprika
1 gerezd Fokhagyma
20 ml Olívaolaj
1 tk. Dijoni mustár
20 ml Almaecet
1 csipet Chilipehely
1 tk.
1 csipet Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymát hámozd meg, majd reszeld le finomra. A lime héját is reszeld le.

    A lime héját reszelés előtt alaposan mosd meg.

    2

    Egy közepes méretű serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon.

    Ne hevítsd túl az olajat, mert megéghet és keserű ízt adhat a mártásnak.

    3

    Add hozzá a reszelt fokhagymát és pirítsd illatosra 1 perc alatt.

    Ügyelj, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz.

    4

    Öntsd hozzá a mézet, a friss lime levét és a dijoni mustárt, majd keverd el alaposan.

    A méz mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha édesebben szereted, tegyél többet, ha savanyúbban, akkor kevesebbet.

    5

    Add hozzá a füstölt paprikát, az almaecetet és a chili pelyhet, majd főzd alacsony lángon 3-4 percig.

    Az almaecet helyett használhatsz fehérborecetet is. A chili pehely mennyiségét ízlés szerint állíthatod.

    6

    Szórd bele a reszelt lime héját, és főzd további 2 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A lime héját alaposan mosd meg, mielőtt lereszeled. Csak a külső, zöld részt reszeld le, mert a fehér rész keserű lehet.

    7

    Ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal, majd főzd további 1 percig.

    Kóstold meg a mártást, és ízlés szerint állítsd be a só és bors mennyiségét.

    8

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald grillezett húsok, halak vagy sült zöldségek mellé.

    A mártás hűtőben tárolva több napig eláll. Tálalás előtt érdemes megkóstolni, és ha szükséges, utánaízesíteni.