Fűszeres savanyított articsóka üvegben

Fűszeres articsóka savanyítva

A fűszeres savanyított articsóka egy mediterrán különlegesség, amely gazdag ízvilágával tökéletes kiegészítője lehet salátáknak, húsételeknek vagy szendvicseknek. A chili és a különböző fűszerek hozzáadása még intenzívebbé teszi ezt a fogást, amelyet évszázadok óta készítenek a mediterrán konyhákban. Az articsóka enyhén diós íze és az ecetes, fűszeres páclé pikáns íze tökéletes egyensúlyt alkot. Ha szereted a különleges savanyúságokat, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 35 perc
75 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Friss articsóka
500 ml Víz
250 ml Fehér ecet
20 g
30 g Barnacukor
3 gerezd Fokhagyma
2 db Babérlevél
1 tk. Feketebors
1 tk. Mustármag
1 ek. Kapor
2 db Szárított chili paprika
1 tk. Köménymag
1 tk. Koriandermag
50 ml Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Az articsókákat alaposan mosd meg, vágd le a külső kemény leveleket, és távolítsd el a szúrós végeket. Vágd félbe, és áztasd citromlével kevert vízbe, hogy ne barnuljon meg.

    A citromlé segít megőrizni az articsóka szép színét és megakadályozza a keserű íz kialakulását.

    2

    Egy nagy lábosban forralj fel vizet, és főzd benne az articsókát 5 percig, hogy kissé megpuhuljon. Szűrd le, és hagyd kihűlni.

    Ne főzd túl az articsókát, mert széteshet a savanyítás során. Csak annyira főzd, hogy kissé megpuhuljon.

    3

    Egy sterilizált üvegbe helyezd el az articsókadarabokat, a vékonyra szeletelt fokhagymát, a babérlevelet és az apróra vágott szárított chili paprikát.

    A sterilizálás nagyon fontos a tartósítás szempontjából. Forrald ki az üvegeket és a fedőket, vagy tedd be a sütőbe.

    4

    Egy lábosban forrald fel az ecetet, a vizet, a barnacukrot, a sót, a feketeborsot, a mustármagot, a köménymagot, a koriandermagot és a kaprot. Hagyd pár percig főni, majd vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni szobahőmérsékletre.

    A fűszereket ízlés szerint variálhatod, de a só és az ecet mennyiségét tartsd a receptben megadott arányban a tartósítás érdekében.

    5

    Öntsd a kihűlt fűszeres savanyító levet az articsókára úgy, hogy teljesen ellepje.

    Győződj meg róla, hogy a lé teljesen ellepi az articsókát, hogy elkerüld a penészedést. Ha szükséges, nyomkodd le.

    6

    Zárd le az üveget, és tedd hűtőszekrénybe legalább 24 órára, hogy az ízek összeérjenek.

    A hűtőszekrényben tárolás lassítja a romlási folyamatokat, és segít az ízek összeérésében.

    7

    Fogyasztás előtt hagyd állni legalább 48 órát a hűtőben, hogy az ízek teljesen kialakuljanak.

    Minél tovább áll, annál finomabb lesz! Az ízeknek időre van szükségük, hogy teljesen átjárják az articsókát.