FƱszeres ecetes görögdinnyehĂ©j ĂŒvegben

FƱszeres görögdinnyehéj ecetes

A görögdinnyehĂ©j savanyĂ­tĂĄsa egy fenntarthatĂł Ă©s Ă­zletes mĂłdja annak, hogy a gyĂŒmölcs minden rĂ©szĂ©t felhasznĂĄljuk. Ez a mĂłdszer kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ az amerikai dĂ©li konyhĂĄban Ă©s ÁzsiĂĄban, ahol a fƱszeres, ecetes pĂĄcban Ă©rlelt dinnyehĂ©j ropogĂłs Ă©s zamatos savanyĂșsĂĄgkĂ©nt fogyaszthatĂł. Az Ă©deskĂ©s barnacukor Ă©s az aromĂĄs fƱszerek, mint a fahĂ©j Ă©s a szegfƱszeg, egyedi, kĂŒlönleges Ă­zvilĂĄgot adnak ennek a receptnek. PrĂłbĂĄld ki ezt a hĂĄzi savanyĂ­tĂĄsi technikĂĄt, Ă©s fedezd fel, milyen finom lehet egy egyszerƱ alapanyag is megfelelƑ fƱszerezĂ©ssel!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g GörögdinnyehĂ©j
⭕ 250 ml FehĂ©rborecet
⭕ 250 ml Víz
⭕ 30 g Só
⭕ 50 g Barnacukor
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 tk. Mustármag
⭕ 1 tk. Fekete bors
⭕ 3 db SzegfƱszeg
⭕ 1 db FahĂ©j
⭕ 5 g GyömbĂ©r

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg alaposan a görögdinnye hĂ©jĂĄt, majd hĂĄmozd le a kĂŒlsƑ zöld rĂ©teget, hogy csak a fehĂ©r Ă©s halvĂĄny rĂłzsaszĂ­n rĂ©szek maradjanak meg. VĂĄgd kis kockĂĄkra vagy csĂ­kokra.

    A zöld rĂ©teg eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄhoz hasznĂĄlj zöldsĂ©ghĂĄmozĂłt vagy Ă©les kĂ©st. Ügyelj arra, hogy ne maradjon rajta zöld rĂ©sz, mert az keserƱ lehet.

    2

    SterilizĂĄld a befƑttesĂŒvegeket Ă©s a fedƑket forrĂł vĂ­zben 10 percig, majd hagyd Ƒket megszĂĄradni.

    A sterilizĂĄlĂĄs elengedhetetlen a tartĂłsĂ­tĂĄshoz. A tiszta ĂŒvegek megakadĂĄlyozzĂĄk a penĂ©szedĂ©st Ă©s a romlĂĄst.

    3

    Helyezd a görögdinnyehĂ©j darabokat az ĂŒvegekbe, Ă©s oszd el egyenletesen a fokhagymĂĄt, a mustĂĄrmagot, a fekete borsot, a szegfƱszeget, a fahĂ©jat Ă©s a vĂ©konyra szeletelt gyömbĂ©rt.

    A fƱszerek mennyiségét ízlés szerint våltoztathatod. Ha pikånsabban szereted, adj hozzå több chili pelyhet vagy gyömbért.

    4

    Egy közepes lĂĄbasban forrald össze az ecetet, a vizet, a sĂłt Ă©s a barnacukrot, amĂ­g minden összetevƑ teljesen feloldĂłdik.

    A barnacukor helyett hasznĂĄlhatsz fehĂ©r cukrot is, de a barnacukor mĂ©lyebb, karamellĂĄs Ă­zt ad a savanyĂșsĂĄgnak.

    5

    Öntsd a forrĂł ecetes levet az ĂŒvegekbe Ășgy, hogy teljesen ellepje a görögdinnyehĂ©jat. Hagyj körĂŒlbelĂŒl 1 cm helyet az ĂŒveg tetejĂ©n.

    A forró lé segít a görögdinnyehéj puhítåsåban és a fƱszerek ízének åtvételében. A 1 cm hely a tetején azért fontos, hogy a lezåråskor ne szökjön ki a lé.

    6

    ZĂĄrd le az ĂŒvegeket, majd hagyd Ƒket szobahƑmĂ©rsĂ©kleten kihƱlni. EzutĂĄn tedd a hƱtƑbe legalĂĄbb 48 ĂłrĂĄra, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A hƱtƑben tĂĄrolĂĄs segĂ­t az Ă­zek összeĂ©rĂ©sĂ©ben Ă©s a savanyĂșsĂĄg tartĂłsĂ­tĂĄsĂĄban.

    7

    A fƱszeres savanyított görögdinnyehéj 1 hét utån éri el a legjobb ízét, de mår 2-3 nap utån is fogyasztható.

    A savanyĂ­tott görögdinnyehĂ©j kivĂĄlĂł köret hĂșsĂ©telekhez, de önmagĂĄban is finom csemege.