Mosd meg alaposan a görögdinnye héját, majd hámozd le a külső zöld réteget, hogy csak a fehér és halvány rózsaszín részek maradjanak meg. Vágd kis kockákra vagy csíkokra.
A zöld réteg eltávolításához használj zöldséghámozót vagy éles kést. Ügyelj arra, hogy ne maradjon rajta zöld rész, mert az keserű lehet.
Sterilizáld a befőttesüvegeket és a fedőket forró vízben 10 percig, majd hagyd őket megszáradni.
A sterilizálás elengedhetetlen a tartósításhoz. A tiszta üvegek megakadályozzák a penészedést és a romlást.
Helyezd a görögdinnyehéj darabokat az üvegekbe, és oszd el egyenletesen a fokhagymát, a mustármagot, a fekete borsot, a szegfűszeget, a fahéjat és a vékonyra szeletelt gyömbért.
A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha pikánsabban szereted, adj hozzá több chili pelyhet vagy gyömbért.
Egy közepes lábasban forrald össze az ecetet, a vizet, a sót és a barnacukrot, amíg minden összetevő teljesen feloldódik.
A barnacukor helyett használhatsz fehér cukrot is, de a barnacukor mélyebb, karamellás ízt ad a savanyúságnak.
Öntsd a forró ecetes levet az üvegekbe úgy, hogy teljesen ellepje a görögdinnyehéjat. Hagyj körülbelül 1 cm helyet az üveg tetején.
A forró lé segít a görögdinnyehéj puhításában és a fűszerek ízének átvételében. A 1 cm hely a tetején azért fontos, hogy a lezáráskor ne szökjön ki a lé.
Zárd le az üvegeket, majd hagyd őket szobahőmérsékleten kihűlni. Ezután tedd a hűtőbe legalább 48 órára, hogy az ízek összeérjenek.
A hűtőben tárolás segít az ízek összeérésében és a savanyúság tartósításában.
A fűszeres savanyított görögdinnyehéj 1 hét után éri el a legjobb ízét, de már 2-3 nap után is fogyasztható.
A savanyított görögdinnyehéj kiváló köret húsételekhez, de önmagában is finom csemege.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.