Fűszeres hagymás rizs tálalva

Fűszeres hagymás rizs

A fűszeres hagymás rizs egy klasszikus fogás, amelyet a világ számos konyhájában megtalálunk. A karamellizált hagyma édeskés ízt kölcsönöz az ételnek, amelyet a római kömény és a fűszerpaprika kellemes melegsége egészít ki. Képzeld el, ahogy a hagyma lassan aranybarnára pirul, miközben az illatok betöltik a konyhát. Ez a fogás kiválóan illik sült húsokhoz, zöldségekhez vagy akár önálló ételként is fogyasztható.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
430 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Jázmin rizs
600 ml Víz
20 ml Olívaolaj vagy vaj
2 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Fűszerpaprika
0.5 tk. Kurkuma
0.5 tk. Római kömény
0.5 tk. Fekete bors
1 tk.
10 g Friss petrezselyem vagy koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át hideg vízben, amíg a lefolyó víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb marad.

    A mosást addig ismételd, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz. Ez a pergősebb rizs titka.

    2

    A vöröshagymát vékony szeletekre vágd, a fokhagymát aprítsd finomra.

    A vöröshagymát egyforma vékony szeletekre vágd, hogy egyenletesen karamellizálódjon.

    3

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat vagy vajat, majd add hozzá a szeletelt vöröshagymát. Pirítsd közepes lángon 8-10 percig, amíg aranybarna és karamellizált lesz.

    Ne hagyd magára a hagymát, gyakran keverd, hogy ne égjen le. Ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a lángot.

    4

    Add hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsd további 1 percig, hogy az aromák kibontakozzanak.

    A fokhagyma nagyon hamar megég, ezért csak a végén add hozzá a hagymához.

    5

    Szórd hozzá a fűszerpaprikát, kurkumát és római köményt, majd keverd el, hogy a fűszerek felszabadítsák az ízüket.

    A fűszereket rövid ideig pirítsd, hogy az ízük intenzívebb legyen, de vigyázz, nehogy megégjenek.

    6

    Öntsd hozzá az átmosott rizst, és pirítsd 1-2 percig, hogy minden szem bevonódjon az ízes hagymás keverékbe.

    A rizs pirítása segít, hogy a szemek keményebbek maradjanak, és ne főjenek szét.

    7

    Öntsd fel a vízzel, sózd és borsozd, majd keverd el és forrald fel.

    Használj forró vizet, hogy gyorsabban felforrjon.

    8

    Amikor a víz felforrt, fedd le a lábost, és főzd alacsony lángon 12-15 percig, amíg a rizs megpuhul és felszívja az összes folyadékot.

    Ne emeld fel a fedőt főzés közben, mert a gőz távozik, és a rizs nem fog egyenletesen megfőni.

    9

    Kapcsold le a hőt, és hagyd a rizst fedő alatt további 5 percig pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

    A pihentetés segít, hogy a rizs felszívja a maradék folyadékot, és tökéletes állagú legyen.

    10

    Szórd meg friss petrezselyemmel vagy korianderrel, majd tálald melegen köretként vagy önálló fogásként.

    A tálalásnál használhatsz mentalevelet is a frissesség fokozására.