FƱszeres paradicsom chutney tålalva

FƱszeres paradicsom chutney

A chutney az indiai konyha egyik legismertebb kiegĂ©szĂ­tƑje, amelyet kĂŒlönfĂ©le fƱszerekkel Ă©s alapanyagokkal kĂ©szĂ­tenek. A paradicsomos vĂĄltozat kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ, mert egyszerre Ă©des, savanykĂĄs Ă©s fƱszeres. A brit gyarmati idƑszakban EurĂłpĂĄban is elterjedt, Ă©s ma mĂĄr vilĂĄgszerte kedvelt kĂ­sĂ©rƑje grillezett hĂșsoknak, sajtoknak Ă©s pirĂ­tĂłsoknak. Egy hideg tĂ©li estĂ©n egy forrĂł pirĂ­tĂłs mellĂ© tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs, de sajtokhoz Ă©s sĂŒlt hĂșsokhoz is remekĂŒl illik. Ha intenzĂ­vebb Ă­zekre vĂĄgysz, prĂłbĂĄld meg egy kevĂ©s extra chili hozzĂĄadĂĄsĂĄval mĂ©g pikĂĄnsabbĂĄ tenni.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Paradicsom
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 10 g Friss gyömbĂ©r
⭕ 80 g Barnacukor
⭕ 100 ml Almaecet
⭕ 1 tk. Chilipehely
⭕ 0.5 tk. Ɛrölt fahĂ©j
⭕ 1 tk. Mustármag
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 csipet Frissen Ƒrölt fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomokat mosd meg, majd vågd apró darabokra. A vöröshagymåt, fokhagymåt és a gyömbért håmozd meg, és aprítsd finomra.

    A paradicsom hĂ©jĂĄt Ă©rdemes eltĂĄvolĂ­tani, ha nem szeretnĂ©d, hogy a kĂ©sz chutney-ban zavarĂł legyen. Ehhez forrĂĄzd le a paradicsomokat, majd hĂșzd le a hĂ©jukat.

    2

    Egy közepes méretƱ låbosban kezdd el melegíteni az almaecetet és a barnacukrot közepes långon, amíg a cukor teljesen feloldódik.

    Keverd folyamatosan, hogy a cukor ne égjen le az edény aljåra.

    3

    Add hozzĂĄ a felaprĂ­tott hagymĂĄt, fokhagymĂĄt Ă©s gyömbĂ©rt, majd pĂĄrold nĂ©hĂĄny percig, amĂ­g ĂŒveges nem lesz.

    Alacsony långon pårold, hogy a hagyma ne égjen meg, hanem szépen megpuhuljon.

    4

    Tedd hozzĂĄ az aprĂłra vĂĄgott paradicsomokat, majd keverd el alaposan.

    Ha nincs friss paradicsomod, hasznĂĄlhatsz konzerv paradicsomot is. Ebben az esetben csökkentsd a fƑzĂ©si idƑt.

    5

    SzĂłrd bele a chili pelyhet, az Ƒrölt fahĂ©jat, a mustĂĄrmagot, a sĂłt Ă©s a fekete borsot. Keverd el alaposan, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A chili mennyisĂ©gĂ©t Ă­zlĂ©s szerint szabĂĄlyozhatod. Ha nem szereted a tĂșl csĂ­pƑset, hasznĂĄlj kevesebb chili pelyhet.

    6

    FƑzd a chutney-t közepes lĂĄngon kb. 40 percig, idƑnkĂ©nt kevergetve, amĂ­g besƱrƱsödik Ă©s lekvĂĄrszerƱ ĂĄllagot nem kap.

    Ügyelj arra, hogy ne Ă©gjen le! Ha szĂŒksĂ©ges, vedd lejjebb a lĂĄngot, Ă©s gyakrabban kevergesd.

    7

    Ha tĂșl sƱrƱnek talĂĄlod, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet, majd fƑzd tovĂĄbbi 5 percig.

    A vizet aprĂĄnkĂ©nt adagold, hogy ne legyen tĂșl hĂ­g a chutney.

    8

    Amint elkĂ©szĂŒlt, öntsd tiszta ĂŒvegekbe, Ă©s hagyd kihƱlni. HƱtƑben tĂĄrolva akĂĄr 2 hĂ©tig is eltarthatĂł.

    Az ĂŒvegeket elƑtte alaposan mosd ki Ă©s fertƑtlenĂ­tsd, hogy a chutney tovĂĄbb elĂĄlljon. Forrald ki az ĂŒvegeket Ă©s a kupakokat.