Fűszeres paradicsom chutney tálalva

Fűszeres paradicsom chutney

A chutney az indiai konyha egyik legismertebb kiegészítője, amelyet különféle fűszerekkel és alapanyagokkal készítenek. A paradicsomos változat különösen népszerű, mert egyszerre édes, savanykás és fűszeres. A brit gyarmati időszakban Európában is elterjedt, és ma már világszerte kedvelt kísérője grillezett húsoknak, sajtoknak és pirítósoknak. Egy hideg téli estén egy forró pirítós mellé tökéletes választás, de sajtokhoz és sült húsokhoz is remekül illik. Ha intenzívebb ízekre vágysz, próbáld meg egy kevés extra chili hozzáadásával még pikánsabbá tenni.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Paradicsom
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
80 g Barnacukor
100 ml Almaecet
1 tk. Chilipehely
0.5 tk. Őrölt fahéj
1 tk. Mustármag
1 tk.
1 csipet Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomokat mosd meg, majd vágd apró darabokra. A vöröshagymát, fokhagymát és a gyömbért hámozd meg, és aprítsd finomra.

    A paradicsom héját érdemes eltávolítani, ha nem szeretnéd, hogy a kész chutney-ban zavaró legyen. Ehhez forrázd le a paradicsomokat, majd húzd le a héjukat.

    2

    Egy közepes méretű lábosban kezdd el melegíteni az almaecetet és a barnacukrot közepes lángon, amíg a cukor teljesen feloldódik.

    Keverd folyamatosan, hogy a cukor ne égjen le az edény aljára.

    3

    Add hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát és gyömbért, majd párold néhány percig, amíg üveges nem lesz.

    Alacsony lángon párold, hogy a hagyma ne égjen meg, hanem szépen megpuhuljon.

    4

    Tedd hozzá az apróra vágott paradicsomokat, majd keverd el alaposan.

    Ha nincs friss paradicsomod, használhatsz konzerv paradicsomot is. Ebben az esetben csökkentsd a főzési időt.

    5

    Szórd bele a chili pelyhet, az őrölt fahéjat, a mustármagot, a sót és a fekete borsot. Keverd el alaposan, hogy az ízek összeérjenek.

    A chili mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod. Ha nem szereted a túl csípőset, használj kevesebb chili pelyhet.

    6

    Főzd a chutney-t közepes lángon kb. 40 percig, időnként kevergetve, amíg besűrűsödik és lekvárszerű állagot nem kap.

    Ügyelj arra, hogy ne égjen le! Ha szükséges, vedd lejjebb a lángot, és gyakrabban kevergesd.

    7

    Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá egy kevés vizet, majd főzd további 5 percig.

    A vizet apránként adagold, hogy ne legyen túl híg a chutney.

    8

    Amint elkészült, öntsd tiszta üvegekbe, és hagyd kihűlni. Hűtőben tárolva akár 2 hétig is eltartható.

    Az üvegeket előtte alaposan mosd ki és fertőtlenítsd, hogy a chutney tovább elálljon. Forrald ki az üvegeket és a kupakokat.