Gesztenyés linzer torta csokoládéval és lekvárral díszítve

Gesztenyés linzer torta

A gesztenyés linzer torta egy különleges, omlós tésztájú sütemény, amely a klasszikus linzertésztát ötvözi a gesztenye és csokoládé gazdag ízével. A linzertorta eredete az osztrák konyhára vezethető vissza, ahol a hagyományos lekvárral töltött változat évszázadok óta népszerű. A gesztenyés változat egy modern csavar ezen a klasszikus süteményen, amely különösen az őszi és téli időszakban tökéletes választás. Az omlós tészta, a lágy gesztenyekrém és a selymes csokoládébevonat tökéletes harmóniát alkot. Egy szelet ebből a tortából bármely délutáni tea vagy kávé tökéletes kísérője lehet, és garantáltan mindenki kedvence lesz!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Liszt
150 g Vaj
80 g Porcukor
2 db Tojássárgája
1 cs. Vaníliás cukor
1 tk. Őrölt fahéj
50 g Darált dió
250 g Gesztenyepüré (cukrozatlan)
150 ml Tejszín
100 g Étcsokoládé
3 ek. Lekvár (sárgabarack vagy ribizli)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, a porcukrot, a darált diót és a fahéjat keverd össze egy tálban.

    A száraz hozzávalók alapos összekeverése biztosítja az egyenletes ízeloszlást.

    2

    Add hozzá a hideg vajat, majd gyors mozdulatokkal morzsold el a tésztában.

    A hideg vaj használata kulcsfontosságú a linzer tészta omlósságához. A gyors morzsolás megakadályozza a vaj megolvadását.

    3

    Tedd bele a tojássárgájákat és a vaníliás cukrot, majd gyúrd össze a tésztát, amíg homogén állagot nem kapsz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz. Csak addig gyúrd, amíg össze nem áll.

    4

    Csomagold fóliába és tedd a hűtőbe legalább 30 percre pihenni.

    A hűtés során a tészta megkeményedik, így könnyebb lesz vele dolgozni.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd nyújtsd ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, és bélelj ki vele egy tortaformát.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. A tortaformát vajazd ki és lisztezd meg, hogy a tészta könnyen kijöjjön belőle.

    6

    Szurkáld meg villával, majd süsd 15-18 percig, amíg aranybarna nem lesz. Hűtsd ki teljesen.

    A villával való megszurkálás megakadályozza, hogy a tészta sütés közben felpúposodjon. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő lehet.

    7

    A gesztenyepürét keverd össze a felvert tejszínnel, majd simítsd a kihűlt tortaalapra.

    A tejszínt kemény habbá verd fel, hogy a krém könnyű és habos legyen. Ha a gesztenyepüré túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejet vagy tejszínt.

    8

    Egy kis lábosban olvaszd fel az étcsokoládét vízgőz felett, majd egyenletesen csorgasd a gesztenyés rétegre.

    Ügyelj arra, hogy a lábos alja ne érjen a vízbe, mert a csokoládé megéghet. Ha a csokoládé túl sűrű, adj hozzá egy kevés vajat vagy tejszínt.

    9

    Díszítésként csorgass rá egy kevés lekvárt, majd hagyd a hűtőben pihenni legalább 2 órát, hogy szépen megdermedjen.

    A lekvár helyett használhatsz olvasztott csokoládét, darált diót vagy bármilyen más díszítést. A hűtés segít a torta szeletelésében.

    10

    Szeletelve tálald, és élvezd ezt az omlós, gesztenyés linzer tortát!

    A tortát tálalás előtt vedd ki a hűtőből 15-20 perccel, hogy az ízek jobban érvényesüljenek.