A lisztet, a porcukrot, a darált diót és a fahéjat keverd össze egy tálban.
A száraz hozzávalók alapos összekeverése biztosítja az egyenletes ízeloszlást.
Add hozzá a hideg vajat, majd gyors mozdulatokkal morzsold el a tésztában.
A hideg vaj használata kulcsfontosságú a linzer tészta omlósságához. A gyors morzsolás megakadályozza a vaj megolvadását.
Tedd bele a tojássárgájákat és a vaníliás cukrot, majd gyúrd össze a tésztát, amíg homogén állagot nem kapsz.
Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz. Csak addig gyúrd, amíg össze nem áll.
Csomagold fóliába és tedd a hűtőbe legalább 30 percre pihenni.
A hűtés során a tészta megkeményedik, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd nyújtsd ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, és bélelj ki vele egy tortaformát.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. A tortaformát vajazd ki és lisztezd meg, hogy a tészta könnyen kijöjjön belőle.
Szurkáld meg villával, majd süsd 15-18 percig, amíg aranybarna nem lesz. Hűtsd ki teljesen.
A villával való megszurkálás megakadályozza, hogy a tészta sütés közben felpúposodjon. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő lehet.
A gesztenyepürét keverd össze a felvert tejszínnel, majd simítsd a kihűlt tortaalapra.
A tejszínt kemény habbá verd fel, hogy a krém könnyű és habos legyen. Ha a gesztenyepüré túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejet vagy tejszínt.
Egy kis lábosban olvaszd fel az étcsokoládét vízgőz felett, majd egyenletesen csorgasd a gesztenyés rétegre.
Ügyelj arra, hogy a lábos alja ne érjen a vízbe, mert a csokoládé megéghet. Ha a csokoládé túl sűrű, adj hozzá egy kevés vajat vagy tejszínt.
Díszítésként csorgass rá egy kevés lekvárt, majd hagyd a hűtőben pihenni legalább 2 órát, hogy szépen megdermedjen.
A lekvár helyett használhatsz olvasztott csokoládét, darált diót vagy bármilyen más díszítést. A hűtés segít a torta szeletelésében.
Szeletelve tálald, és élvezd ezt az omlós, gesztenyés linzer tortát!
A tortát tálalás előtt vedd ki a hűtőből 15-20 perccel, hogy az ízek jobban érvényesüljenek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.