Gigantes Plaki tányéron, gazdagon elkészítve babérlevéllel és petrezselyemmel

Gigantes Plaki

A Gigantes Plaki egy hagyományos görög étel, amely a vidéki görög konyha egyik alapvető eleme. A nevében szereplő \'Gigantes\' szó a babokra utal, amelyek a legfontosabb összetevőt jelentik. Az étel eredete a mediterrán térségbe nyúlik vissza, és a gazdag paradicsomos alapnak köszönhetően kiváló ízkombinációkat kínál. Technikai tipp: a babot mindig előző nap áztasd be, így gyorsabban megpuhul és az ízek is jobban beívódnak. Ez az étel ideális egytálételnek, tökéletes választás egy vegetáriánus vacsorához, és bármilyen alkalomra ajánlott, hiszen gazdag ízvilága mindenkit elvarázsol.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra 15 perc
Teljes 1 óra 30 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Gigantes bab
50 ml Olívaolaj
1 db Hagyma
4 gerezd Fokhagyma
1 db Piros paprika
400 g Konzerv paradicsom
100 ml Fehérbor
2 db Babérlevél
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors
1 tk. Oregano
2 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A Gigantes babot előző nap áztasd be hideg vízbe legalább 12 órára, hogy megpuhuljon. Ha nincs időd áztatni, akkor használhatsz konzerv babot is.

    Ha a babot előző nap beáztatod, gyorsabban és könnyebben megfő a leves, és az ízek is jobban átjárják a babot.

    2

    A hagymát és a fokhagymát finomra vágd. A piros paprikát kockázd fel. Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát és a fokhagymát. Pirítsd őket közepes lángon 5-6 percig, amíg üvegesedni nem kezdenek.

    A hagymát és fokhagymát ne pirítsd túl sokáig, mert könnyen megéghet, és keserűvé válik az íze.

    3

    Ezután add hozzá a piros paprikát, és pirítsd tovább egy percig, majd öntsd hozzá a fehérbort, és hagyd egy percig főni, hogy az alkohol elpárologjon.

    A fehérbor segít kiemelni a paradicsom ízét, és egy kis savasságot ad az ételnek.

    4

    Öntsd hozzá a konzerv paradicsomot, majd add hozzá a babérlevelet, sót, borsot, oregano-t. Keverd össze, majd öntsd rá a víz felét, és hagyd főzni közepes lángon 15 percig.

    A paradicsomot a saját levével használd, hogy minél több ízt megőrizz.

    5

    Ha kész, add hozzá az előre beáztatott babot (ha nem konzerv babot használsz), és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Főzd további 45-60 percig, amíg a bab teljesen megpuhul.

    Ha a bab túl sűrűvé válik, egy kis vízzel pótolhatod a szükséges folyadékot.

    6

    Miután a bab megfőtt, ellenőrizd az ízeket, és ha szükséges, adj hozzá még egy kevés sót vagy borsot. A végén szórd meg friss petrezselyemmel, és tálald melegen.

    Tálalás előtt pihentesd pár percig, hogy az ízek jobban összeérjenek.