Gombás calzone töltött pizza

Gombás Calzone

A calzone egy klasszikus olasz étel, amely a nápolyi konyhából származik. Eredetileg a pizzakészítők olyan fogást szerettek volna készíteni, amely könnyen fogyasztható volt útközben is. A gombás változat különösen népszerű, mivel a gomba füstös, földes íze tökéletesen harmonizál a paradicsomszósszal és a mozzarellával. Ha szereted a pizzát és a gombás ételeket, ezt a változatot mindenképp érdemes kipróbálni!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 35 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Finomliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Cukor
200 ml Paradicsomszósz
200 g Mozzarella sajt
200 g Gomba
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Oregano
10 g Friss bazsalikom
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tésztához keverd össze a lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot egy nagy tálban. Add hozzá a meleg vizet és az olívaolajat, majd gyúrd addig, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz.

    A víz hőmérséklete fontos. Ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja.

    2

    Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A keléshez meleg, huzatmentes helyet válassz. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon, majd kikapcsolva a tésztát betenni.

    3

    Közben készítsd el a tölteléket: szeleteld fel a gombát, aprítsd fel a fokhagymát, majd keverd össze a paradicsomszósszal, az oregánóval és a bazsalikommal.

    A töltelék ízlés szerint variálható, használhatsz más zöldségeket, húsféléket vagy sajtokat is.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra.

    A magas hőfok biztosítja, hogy a calzone gyorsan megsüljön és a tésztája ropogós legyen.

    5

    A megkelt tésztát oszd két részre, majd nyújtsd ki őket kör alakúra kb. 25 cm átmérőjűre.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le.

    6

    A kör egyik felére halmozd a gombás tölteléket, szórd rá a reszelt mozzarellát, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit nyomkodd le, hogy jól záródjon.

    A széleket alaposan nyomkodd le, hogy sütés közben ne nyíljon szét a calzone.

    7

    Kend meg a calzone tetejét felvert tojással, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.

    A tojás szép színt ad a calzone-nak és ropogósabbá teszi a tetejét.

    8

    Süsd előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarnára sül.

    A sütési idő a sütő típusától függően változhat, ezért figyelj a calzone-ra, hogy ne égjen meg.

    9

    Hagyd pár percig hűlni, majd tálald friss bazsalikommal díszítve.

    A calzone forrón a legfinomabb, de a töltelék nagyon forró lehet, ezért érdemes kicsit hűlni hagyni.