A tésztához keverd össze a lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot egy nagy tálban. Add hozzá a meleg vizet és az olívaolajat, majd gyúrd addig, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz.
A víz hőmérséklete fontos. Ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja.
Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A keléshez meleg, huzatmentes helyet válassz. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon, majd kikapcsolva a tésztát betenni.
Közben készítsd el a tölteléket: szeleteld fel a gombát, aprítsd fel a fokhagymát, majd keverd össze a paradicsomszósszal, az oregánóval és a bazsalikommal.
A töltelék ízlés szerint variálható, használhatsz más zöldségeket, húsféléket vagy sajtokat is.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra.
A magas hőfok biztosítja, hogy a calzone gyorsan megsüljön és a tésztája ropogós legyen.
A megkelt tésztát oszd két részre, majd nyújtsd ki őket kör alakúra kb. 25 cm átmérőjűre.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le.
A kör egyik felére halmozd a gombás tölteléket, szórd rá a reszelt mozzarellát, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit nyomkodd le, hogy jól záródjon.
A széleket alaposan nyomkodd le, hogy sütés közben ne nyíljon szét a calzone.
Kend meg a calzone tetejét felvert tojással, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
A tojás szép színt ad a calzone-nak és ropogósabbá teszi a tetejét.
Süsd előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarnára sül.
A sütési idő a sütő típusától függően változhat, ezért figyelj a calzone-ra, hogy ne égjen meg.
Hagyd pár percig hűlni, majd tálald friss bazsalikommal díszítve.
A calzone forrón a legfinomabb, de a töltelék nagyon forró lehet, ezért érdemes kicsit hűlni hagyni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.