Gombás croissant tálalva

Gombás croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A gombás változat egy izgalmas csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és a gombás-sajtos töltelék tökéletes harmóniáját adja. Kiváló választás egy tartalmas reggelihez vagy uzsonnához, amely garantáltan elvarázsol az umamiban gazdag gombás ízvilágával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
30 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Gomba
50 g Hagyma
1 gerezd Fokhagyma
100 g Reszelt sajt
10 ml Olívaolaj
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat és levegősebbé teszi a tésztát.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A keléshez meleg, huzatmentes helyet válassz. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon, majd kikapcsolva a tésztát betenni.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztán. A hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentesd, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    5

    A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel, majd egy kevés olívaolajon pirítsd meg. Add hozzá a szeletelt gombát, és párold, amíg a nedvesség elpárolog.

    A gombát addig párold, amíg a leve teljesen elpárolog, különben a töltelék túl vizes lesz.

    6

    A reszelt sajtot keverd össze a kihűlt gombás keverékkel, hogy ízletes tölteléket kapj.

    A töltelék ízlés szerint variálható, használhatsz más sajtokat, fűszereket is.

    7

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag gombás-sajtos tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögeket egyenlő méretűre vágd, hogy a croissantok egyenletesen süljenek meg.

    8

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    A második keléshez takard le a croissantokat egy tiszta konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.

    9

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojás szép színt ad a croissantoknak és ropogósabbá teszi a tetejét.

    10

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd tálald frissen.

    A croissantok frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban néhány napig eltarthatók.