A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat és levegősebbé teszi a tésztát.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A keléshez meleg, huzatmentes helyet válassz. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon, majd kikapcsolva a tésztát betenni.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztán. A hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentesd, hogy a vaj ne olvadjon meg.
A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel, majd egy kevés olívaolajon pirítsd meg. Add hozzá a szeletelt gombát, és párold, amíg a nedvesség elpárolog.
A gombát addig párold, amíg a leve teljesen elpárolog, különben a töltelék túl vizes lesz.
A reszelt sajtot keverd össze a kihűlt gombás keverékkel, hogy ízletes tölteléket kapj.
A töltelék ízlés szerint variálható, használhatsz más sajtokat, fűszereket is.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag gombás-sajtos tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.
A háromszögeket egyenlő méretűre vágd, hogy a croissantok egyenletesen süljenek meg.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
A második keléshez takard le a croissantokat egy tiszta konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojás szép színt ad a croissantoknak és ropogósabbá teszi a tetejét.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd tálald frissen.
A croissantok frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban néhány napig eltarthatók.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.