Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy 24 cm átmérőjű piteformát kenj ki kevés olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le.
A forma alját és oldalát is alaposan kend ki, különben a quiche nehezen fog kijönni belőle.
Terítsd a leveles tésztát a formába úgy, hogy az oldalait is befedje. Villával szurkáld meg az alját, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel.
A tésztát óvatosan nyújtsd, és ne szakítsd meg. Ha mégis megtörténik, nedvesítsd be a széleket, és illeszd össze.
Fedd le a tésztát sütőpapírral, szórj rá nehezéket (pl. bab, rizs), és süsd 10 percig. Ezután vedd le a nehezéket és a papírt, és süsd további 5 percig, hogy az alap ropogós legyen.
A nehezék helyett használhatsz egy másik, kisebb piteformát is, amit ráhelyezel a tésztára.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, add hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a szeletelt gombát. Pirítsd őket 6-8 percig, amíg a gomba szép aranybarna lesz, és kiengedi a levét.
A gombát ne sózd meg az elején, mert akkor még több vizet enged.
Add a megmosott spenótot a serpenyőbe, és párold 2-3 percig, amíg teljesen összeesik. Ezután vedd le a tűzről és hagyd hűlni.
A spenótot alaposan mosd meg, mert sok homok lehet benne.
Egy nagy tálban keverd össze a tojásokat, tejszínt, reszelt sajtot, sót és borsot. Használj kézi habverőt, hogy sima, egységes keveréket kapj.
A tejszín helyett használhatsz tejfölt is, de akkor picit savanykásabb lesz.
Add a langyosra hűlt gombás-spenótos keveréket a tojásos masszához, és óvatosan keverd össze.
Fontos, hogy a gombás-spenótos keverék ne legyen forró, mert akkor megfőheti a tojást.
Öntsd a tölteléket az elősütött tésztára, majd egyenletesen simítsd el. Ha szeretnéd, szórj még egy kevés sajtot a tetejére.
A sajtot a sütés vége felé szórd rá, hogy ne égjen meg.
Süsd a quiche-t 180°C-on 30-35 percig, amíg a teteje aranybarnára sül és a töltelék megköt. Egy kés hegyével ellenőrizheted, hogy nem folyós-e a közepe.
Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd pihenni legalább 10 percig szeletelés előtt. Így szebben szeletelhető és nem fog szétfolyni a töltelék.
Ha sietsz, tedd hűtőbe, de ne hagyd teljesen kihűlni, mert akkor elveszti a krémességét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.