Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
A hozzávalók pontos kimérése fontos a megfelelő állag eléréséhez.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A vaj legyen olvasztott, de ne forró.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg melegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltad. A tésztát letakarva helyezd a sütőbe.
Közben készítsd el a tölteléket: keverd össze a krémsajtot, az olvasztott vajat, a porcukrot és a kukoricakeményítőt, amíg selymes, lágy krémet kapsz.
A krémsajt legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben keverhető legyen. A kukoricakeményítő segít a töltelék sűrítésében.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert sütés közben kiszáradhat. A kiszaggatáshoz használt pohár vagy szaggató legyen lisztezett, hogy ne ragadjon bele a tészta.
Minden tésztakorong közepébe helyezz egy kis adag vajas tölteléket, majd hajtsd félbe és jól zárd le a széleit, hogy a töltelék bent maradjon sütés közben.
A tölteléket ne vidd túl közel a szélekhez, hogy könnyebben lehessen lezárni a fánkokat. A lezárásnál nyomkodd össze a széleket egy villával, hogy biztosan ne nyíljanak ki sütés közben.
A töltött fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
A második kelesztés segít abban, hogy a fánkok még könnyebbek és puhábbak legyenek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Ha nincs hőmérőd, egy kenyérkockával is tesztelheted az olajat. Ha a kenyérkocka 30 másodperc alatt aranybarnára sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.
Süsd a töltött fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Az olaj hőmérsékletét tartsd állandóan 170°C körül, hogy a fánkok egyenletesen süljenek meg. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a fánkok megszívják magukat olajjal.
A kész fánkok tetejét porcukorral hintsd meg, és tálald frissen, hogy a töltelék lágy és krémes maradjon.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd a fánkokra, mert különben felszívja a nedvességet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.