Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően. A kézmeleg a legjobb.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A legjobb, ha a tálat enyhén beolajozod, mielőtt beleteszed a tésztát, így nem ragad le. A konyharuha helyett használhatsz folpackot is, de ne felejtsd el kicsit meglazítani, hogy a tészta tudjon lélegezni. A sütőt is használhatod kelesztésre, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C).
Amíg a tészta kel, aprítsd fel a diót, majd reszeld le a mozzarellát és a parmezánt.
A dió íze intenzívebb lesz, ha felhasználás előtt egy száraz serpenyőben enyhén megpirítod.
Keverd össze a gorgonzolát a reszelt sajtokkal, a mézzel, az oregánóval és a bazsalikommal, majd add hozzá az apróra vágott diót.
A gorgonzola helyett használhatsz más kéksajtot is, ízlés szerint. A méz mennyiségét is állíthatod, ha édesebben szereted.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Ha nagyon rugalmas, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra próbálkozol.
A tészta egyik felére kanalazz a gorgonzolás-diós keverékből, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket villával is lenyomkodhatod, hogy biztosabban záródjanak. Ügyelj arra, hogy ne kerüljön töltelék a szélekre, mert akkor nehezebb lesz lezárni.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy olvasztott vajat is a calzone tetejére.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj rá, hogy ne égjen meg. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A calzone-t tálalhatod salátával vagy mártogatóssal is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.