Gorgonzolás calzone aranybarnára sütve

Gorgonzolás Calzone

A gorgonzolás calzone egy igazán gazdag, különleges változata a klasszikus olasz töltött pizzának. A gorgonzola karakteres íze tökéletesen harmonizál a méz édességével és a dió ropogósságával, miközben a mozzarella és a parmezán krémessé teszi a tölteléket. Ez a calzone ideális választás egy különleges vacsorára vagy egy ínyenc fogásra, amely garantáltan elvarázsolja a sajtimádókat.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
1350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
150 g Gorgonzola sajt
150 g Mozzarella sajt
50 g Parmezán sajt
50 g Dió
1 ek. Méz
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Oregánó
1 tk. Bazsalikom
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően. A kézmeleg a legjobb.

    2

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.

    A legjobb, ha a tálat enyhén beolajozod, mielőtt beleteszed a tésztát, így nem ragad le. A konyharuha helyett használhatsz folpackot is, de ne felejtsd el kicsit meglazítani, hogy a tészta tudjon lélegezni. A sütőt is használhatod kelesztésre, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C).

    3

    Amíg a tészta kel, aprítsd fel a diót, majd reszeld le a mozzarellát és a parmezánt.

    A dió íze intenzívebb lesz, ha felhasználás előtt egy száraz serpenyőben enyhén megpirítod.

    4

    Keverd össze a gorgonzolát a reszelt sajtokkal, a mézzel, az oregánóval és a bazsalikommal, majd add hozzá az apróra vágott diót.

    A gorgonzola helyett használhatsz más kéksajtot is, ízlés szerint. A méz mennyiségét is állíthatod, ha édesebben szereted.

    5

    A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Ha nagyon rugalmas, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra próbálkozol.

    6

    A tészta egyik felére kanalazz a gorgonzolás-diós keverékből, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.

    A széleket villával is lenyomkodhatod, hogy biztosabban záródjanak. Ügyelj arra, hogy ne kerüljön töltelék a szélekre, mert akkor nehezebb lesz lezárni.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.

    A tojás helyett használhatsz tejet vagy olvasztott vajat is a calzone tetejére.

    8

    Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj rá, hogy ne égjen meg. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    9

    Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.

    A calzone-t tálalhatod salátával vagy mártogatóssal is.