Avgolemono citrommártás tálalva halakkal és zöldségekkel

Görög avgolemono citrommártás

Az avgolemono mártás a görög konyha egyik klasszikusa, amely a citrom frissességét és a tojás krémes állagát ötvözi. Eredetileg levesként is ismert, de mártásként gyakran tálalják halak, csirkehús és zöldségek mellé. Ez a recept lehetőséget ad arra, hogy otthon is megkóstold a görög konyha egyszerű, mégis különleges ízvilágát.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
3 db Tojássárgája
50 ml Friss citromlé
500 ml Csirkealaplé
100 ml Víz
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy közepes tálban keverd össze a tojássárgáját és a citromlevet, amíg krémes állagot nem kapsz.

    Használj szobahőmérsékletű tojásokat, mert könnyebben felverhetők.

    2

    Egy lábasban forrald fel a csirkealaplét és a vizet, majd vedd le a tűzről.

    Fontos, hogy a forralás után vedd le a tűzről, különben a tojás később kicsapódhat.

    3

    Lassan önts egy kis mennyiségű meleg alaplevet a tojásos keverékhez, miközben folyamatosan kevered, hogy a tojás ne csapódjon ki.

    Ez a temperálás nagyon fontos! Ha túl gyorsan öntöd a forró levest a tojáshoz, a tojás rántotta lesz.

    4

    Fokozatosan add hozzá a maradék alaplevet a keverékhez, folyamatos keverés mellett.

    A fokozatos hozzáadás és a folyamatos keverés elengedhetetlen a sima, csomómentes mártás eléréséhez.

    5

    Tedd vissza a szószt a lábasba, és melegítsd alacsony lángon, amíg besűrűsödik. Ne hagyd felforrni.

    A szósz nem forrhat! Ha felforr, a tojás kicsapódik és a szósz elromlik.

    6

    Ízesítsd sóval és borssal, majd tálald halak, csirkehús vagy zöldségek mellé.

    Kóstold meg a mártást, mielőtt tálalod, és szükség szerint igazítsd a fűszerezést. A frissen őrölt bors különösen jól illik ehhez a mártáshoz.