Grillezett zöldségek balzsamecettel tálalva

Grillezett zöldségek balzsamecettel

A grillezett zöldségek az egyik legegészségesebb és legízletesebb fogás, amelyet könnyedén elkészíthetünk akár kerti grillezéshez, akár konyhai grillserpenyőben. A balzsamecet hozzáadása kiemeli az édeskés, füstös ízeket, míg a friss fűszerek még gazdagabbá teszik az élményt. Az olasz és mediterrán konyhák gyakran alkalmazzák ezt a módszert, hiszen a zöldségek természetes aromája így a legjobban érvényesül. Ez a recept nemcsak egészséges, de rendkívül sokoldalú is – remek köret húsételek mellé, vagy akár önmagában is fogyasztható egy könnyű vacsoraként.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Padlizsán
1 db Cukkini
1 db Piros kaliforniai paprika
1 db Sárga kaliforniai paprika
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Balzsamecet
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 ág Friss rozmaring
5 levél Friss bazsalikom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg alaposan a zöldségeket. A padlizsánt és a cukkinit vágd fél centiméter vastag szeletekre. A paprikákat szeleteld vastagabb csíkokra, a hagymát pedig karikázd fel.

    A zöldségeket lehetőleg egyforma vastagságúra vágd, hogy egyenletesen süljenek meg.

    2

    A fokhagymát zúzd össze egy kés lapjával, majd aprítsd finomra. Egy tálban keverd össze az olívaolajat, a balzsamecetet, a sót, a borsot, az aprított fokhagymát és a friss rozmaringot.

    A rozmaringot finomra vágd, hogy jobban kiadja az ízét. Használhatsz szárított rozmaringot is, de a friss sokkal aromásabb.

    3

    Helyezd a zöldségeket egy nagy tálba, majd locsold meg az előkészített balzsamecetes pác felével. Keverd át óvatosan, hogy minden zöldség egyenletesen befedett legyen.

    A zöldségeket alaposan forgasd össze a páccal, hogy mindenhol átjárja az íz.

    4

    Melegítsd elő a grillt közepes-magas hőfokra. Ha grillserpenyőt használsz, kend be vékonyan olajjal, hogy a zöldségek ne ragadjanak le.

    A grill legyen elég forró, hogy a zöldségek gyorsan megsüljenek és ne főjenek meg. A grillserpenyőt is forrósítsd fel, mielőtt ráteszed a zöldségeket.

    5

    Helyezd a zöldségeket a grillre vagy grillserpenyőbe egy rétegben. Süsd őket oldalanként 3-4 percig, amíg enyhén megpirulnak és puhábbá válnak.

    Ne zsúfold tele a grillt, mert akkor a zöldségek nem pirulnak meg szépen, hanem inkább megfőnek. Ha sok zöldséged van, süsd őket több adagban.

    6

    A grillezés végén locsold meg a maradék balzsamecetes páccal, és szórd meg friss bazsalikomlevelekkel az extra ízért.

    A balzsamecetes pácot a grillezés végén locsold rá, hogy ne égjen meg a cukor a grillen. A bazsalikomleveleket is csak a végén szórd rá, hogy friss maradjon az íze.

    7

    Tálald azonnal, frissen grillezve, vagy fogyaszd hidegen egy könnyű salátaként.

    A grillezett zöldségeket tálalhatod önmagában, köretként húsokhoz, vagy salátába keverve.