Egy nagy tálban keverd össze a tejport, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a ghee-t.
A ghee-t érdemes előzőleg felolvasztani, hogy könnyebben elkeverhető legyen a száraz hozzávalókkal.
Lassan adj hozzá tejet, és gyúrj belőle lágy, sima tésztát. Ne gyúrd túl, csak addig dolgozd össze, amíg formálható lesz.
Fontos, hogy ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemények lesznek a gulab jamunok. Csak addig dolgozd össze, amíg összeáll.
Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 10 percig.
A pihentetés segít, hogy a tészta jobban formázható legyen.
Ez idő alatt készítsd el a cukorszirupot: forrald fel a vizet a cukorral, majd adj hozzá rózsavizet, kardamomot és citromlevet. Főzd 5 percig, majd tartsd melegen.
A citromlé segít megakadályozni, hogy a cukor kikristályosodjon. A rózsavíz és a kardamom adja a jellegzetes ízét a szirupnak.
Formázz a tésztából kis golyókat, ügyelve arra, hogy ne legyenek repedések a felületükön.
A repedések miatt a golyók széteshetnek sütés közben. Ha a tészta túl száraz, adj hozzá egy kevés tejet.
Melegítsd fel az olajat kb. 160°C-ra, majd alacsony lángon süsd a golyókat, folyamatosan forgatva őket, hogy egyenletesen barnuljanak.
Fontos az alacsony hőmérséklet, különben a golyók kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak. A folyamatos forgatás segít, hogy egyenletesen süljenek.
Amikor a gulab jamunok aranybarnák és puhák, egy szűrőkanállal vedd ki őket, és azonnal helyezd a meleg cukorszirupba.
A meleg szirupba helyezve a gulab jamunok jobban beszívják az édes ízeket.
Hagyd a szirupban ázni legalább 1 órán keresztül, hogy teljesen beszívja az édes ízeket.
Minél tovább áznak, annál finomabbak lesznek. Akár egy éjszakán át is áztathatod őket a hűtőben.
Tálald melegen vagy hidegen, és díszítsd pisztáciával vagy mandulával.
A pisztácia és a mandula ropogós textúrát és finom ízt ad a gulab jamunoknak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.