Egy lábosban közepes lángon megolvasztjuk a barna cukrot és a vajat, folyamatosan kevergetve, amíg aranybarna karamellré válik.
Fontos, hogy folyamatosan keverjük, mert a karamell könnyen leéghet. Használjunk vastag aljú edényt, hogy egyenletesebben melegedjen.
Óvatosan hozzáöntjük a 100 ml tejszínt, folyamatosan keverve, hogy sima, selymes karamellkrémet kapjunk. Félretesszük hűlni.
A tejszínt lassan, vékony sugárban öntsük a karamellhez, miközben folyamatosan keverjük, mert különben kicsapódhat. Ha mégis kicsapódna, vegyük le a tűzről, és keverjük addig, amíg újra sima nem lesz.
Egy nagy tálban a hideg tejszínt kemény habbá verjük. Fontos, hogy a tejszín nagyon hideg legyen, különben nem verődik fel megfelelően.
A tejszínt és a keverőtálat is hűtsük le előtte a hűtőben legalább 30 percig. Így sokkal könnyebben és gyorsabban felverődik.
A felvert tejszínhez óvatosan hozzáadjuk a kondenzált tejet és a vanília kivonatot, vigyázva, hogy a hab ne essen össze.
A kondenzált tejet és vaníliát lassan, több részletben adagoljuk a tejszínhabhoz, és alulról felfelé óvatosan forgassuk bele egy spatulával.
Az elkészült karamellszószt belecsorgatjuk a tejszínes keverékbe, de nem keverjük teljesen el, hogy szép márványos hatás maradjon.
A karamellszószt nagyobb csíkokban csorgassuk a tejszínes alapra, majd egy késsel vagy spatulával óvatosan húzzunk át rajta, hogy kialakuljon a márványos minta. Ne keverjük túl!
A brownie darabokat kisebb kockákra vágjuk, és óvatosan beleforgatjuk a fagylalt alapba, hogy minden falatban érezhető legyen a csokoládés sütemény.
A brownie darabokat fagyaszd le egy kicsit, mielőtt belekevered a fagylaltba, így nem olvadnak el és megőrzik a formájukat.
Az elkészült keveréket egy mély edénybe öntjük, lefedjük, és legalább 6 órán át a fagyasztóban hagyjuk dermedni.
A fagylaltot légmentesen záródó edényben fagyasszuk, hogy elkerüljük a jégkristályok képződését. Ha nincs ilyen edényünk, akkor fóliával fedjük le közvetlenül a fagylalt tetejét, majd tegyük rá a fedőt.
Tálalás előtt 5-10 percig szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy könnyebben adagolható legyen. Extra karamellel és brownie darabokkal díszítjük.
Ha a fagylalt túl kemény, tegyük be a hűtőbe 10-15 percre tálalás előtt, hogy könnyebben lehessen adagolni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.