Hal Bicol Express, kókusztejben főzött hal csípős chili paprikával tálalva

Hal Bicol Express

A Hal Bicol Express a Fülöp-szigetek egyik legismertebb ételének számít, amely az ország Bicol régiójának tradicionális receptjét követi. A Bicol Express népszerűsége a kókusztej gazdag ízvilágának és a chili paprikák frissítő csípősségének köszönhető. A hagyományos ételt sertéshúsból készítik, de a halas változat a tenger gyümölcseinek kedvelőinek is nagyszerű alternatíva. A Fülöp-szigetekre jellemző fűszeres és kókuszos íz kombinációja egy igazi ínycsiklandó ételt eredményez.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Hal filé (pl. tilápia vagy tőkehal)
400 ml Kókusztej
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Piros chili paprika
1 db Zöld chili paprika
2 ek. Kókuszolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
250 ml Hal alaplé
1 ág Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A halat filézzük le, és vágjuk kisebb darabokra. Sózzuk meg, majd tegyük félre, hogy kicsit pácolódjon.

    Használj friss halat, hogy az íz gazdag és omlós maradjon.

    2

    A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk. A chili paprikákat karikákra szeleteljük.

    A chiliket hámozni nem szükséges, ha nem szereted a túl csípős ételt, a magokat eltávolíthatod.

    3

    Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevítsük fel a kókuszolajat, majd adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát. Pirítsuk meg őket üvegesre.

    Ne hagyjuk megégni a fokhagymát, mert akkor keserű lesz. Lassan pirítsuk!

    4

    Miután a hagyma és fokhagyma megpirult, adjuk hozzá a chili paprikákat, és pirítsuk tovább még 2-3 percig, hogy kiengedjék ízüket.

    A chili paprikák intenzív ízt adnak az ételnek, de ha nem szeretjük túl csípősen, csökkentsük a mennyiségüket.

    5

    Öntsük hozzá a kókusztejet és a hal alaplevet, majd keverjük jól össze. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és hagyjuk gyöngyözve főni 5-10 percig.

    A kókusztej a titka ennek az ételnek, hiszen gazdag és selymes állagot ad a szósznak.

    6

    Miután a szósz jól összeér, helyezzük bele a haldarabokat, és főzzük 8-10 percig, amíg a hal megpuhul, de ne főzzük túl, hogy ne essenek szét.

    A halnak nem szükséges sokáig főnie, hogy megőrizze a finom textúráját.

    7

    Tálalás előtt szórjuk meg friss korianderrel, és kínáljuk a hal Bicol Express-t rizs vagy kenyér kíséretében.

    A koriander frissességet és színt ad az ételnek, ami még vonzóbbá teszi.