Hokkaido sütőtök rizottó friss petrezselyemmel tálalva

Hokkaido sütőtök rizottóban

A rizottó az olasz konyha egyik legismertebb étele, és számos variációban készíthető. A Hokkaido sütőtök hozzáadásával a klasszikus rizottó egy teljesen új ízvilágot kap. A sütőtök édes, de enyhén fűszeres íze tökéletesen kiegészíti a krémes rizottó alapot. Ez az étel tökéletes választás az őszi hónapokban, amikor a sütőtök friss és édes. Az egyszerű hozzávalók, mint a parmezán és a petrezselyem, még gazdagabbá teszik az ételt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Hokkaido sütőtök
200 g Rizottó rizs
2 ek. Vaj
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
100 ml Fehérbor
750 ml Zöldségalaplé
50 g Parmezán sajt
1 ág Friss petrezselyem
1 ek. Olívaolaj
0.5 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőtököt hámozd meg, távolítsd el a magokat, és vágd kis kockákra.

    A Hokkaido sütőtök héját nem szükséges eltávolítani, mivel fogyasztható, és szép színt ad az ételnek.

    2

    Egy nagy serpenyőben melegíts olívaolajat, és pirítsd meg a felaprított hagymát és fokhagymát közepes lángon, amíg üvegesedni nem kezd.

    A hagymát ne pirítsd túl, mert keserűvé válhat. Az üvegesedés az ideális állapot.

    3

    Add hozzá a kockázott sütőtököt a serpenyőbe, és pirítsd 5-7 percig, amíg enyhén megpuhul.

    A sütőtöknek nem kell teljesen megpuhulnia, mivel később is főzni fogjuk, de egy kis karamellizált íz jót tesz neki.

    4

    Tedd hozzá a rizottó rizst, és pirítsd 2-3 percig, amíg a rizs egy kicsit átlátszóvá válik.

    Ne hagyd ki ezt a lépést, mivel a rizs pirítása segít jobban felszívni a levegőt, így a rizottó krémesebb lesz.

    5

    Öntsd hozzá a fehérbort, és hagyd, hogy a rizs felszívja a folyadékot.

    A bor hozzáadása fokozza a rizottó ízét, de ha nem szeretnéd alkohollal készíteni, vízzel is pótolhatod.

    6

    Fokozatosan adj hozzá a meleg zöldségalapléből egy merőkanállal, és folytasd a főzést, folyamatosan kevergetve, amíg a rizs megpuhul és krémes állagot kap. Ez kb. 18-20 percet vesz igénybe.

    A rizs fokozatos hozzáadásával és folyamatos keverésével érhetjük el a rizottó krémes állagát.

    7

    Amikor a rizs már puha és krémes, vedd le a tűzről, és add hozzá a vajat és a reszelt parmezán sajtot.

    A vaj és a parmezán adja meg a rizottó gazdag, selymes textúráját, ne spórolj velük.

    8

    Szórd meg friss petrezselyemmel, és tálald melegen.

    A friss petrezselyem nemcsak ízt ad, hanem színt is, így még vonzóbbá teszi az ételt.