Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos: legyen langyos, de ne forró, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet a 25-30°C. Ha nincs elég meleg, a sütőt is bekapcsolhatod a legalacsonyabb fokozaton, és ott kelesztheted.
A gombát szeleteld fel, a paprikát vágd csíkokra, és az olívabogyót aprítsd fel. A fokhagymát zúzd össze.
A zöldségeket vágd egyforma méretűre, hogy egyenletesen süljenek meg.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a gombát, a paprikát és a fokhagymát 5-7 percig, amíg kissé megpuhulnak.
A zöldségeket ne süsd túl, mert a calzone-ban még tovább fognak sülni.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.
A tészta egyik felére kanalazz a paradicsomszószból, szórd rá az előkészített zöldségeket, az olívabogyót, majd a reszelt mozzarellát és parmezánt.
A paradicsomszószt ne kend a tészta széléig, hogy a széleket össze tudd nyomni.
Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket alaposan nyomkodd össze, vagy hajtsd be, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék sütés közben.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett tejjel vagy olívaolajjal is megkenheted a tetejét.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőtől függően változhat. Figyeld a calzone-t, és ha túl gyorsan barnul, csökkentsd a hőfokot.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A forró calzone-t ne vágd fel azonnal, mert a gőz és a forró töltelék megégethet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.