Aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért és a jalapeño paprikát (a magok eltávolítása opcionális, ha kevésbé csípős szószt szeretnél).
A gyömbért érdemes nagyon finomra aprítani vagy lereszelni, hogy ne legyenek benne nagy darabok a szószban. A jalapeño magjainak eltávolításával csökkentheted a csípősséget.
Egy közepes serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá a vöröshagymát. Párold üvegesre 3-4 perc alatt.
Ügyelj arra, hogy a vöröshagyma ne barnuljon meg, mert akkor keserű ízt kaphat a szósz. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve párold.
Add hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a jalapeñót, majd párold további 2-3 percig, amíg illatos lesz.
A fokhagyma és a gyömbér is könnyen megég, ezért figyelj rájuk, és ne pirítsd túl. Amikor illatosak lesznek, már jó.
Öntsd hozzá a paradicsompürét, majd add hozzá az almaecetet és a barnacukrot. Keverd alaposan össze.
Az almaecet egy kis savasságot ad a szósznak, ami jól ellensúlyozza a paradicsompüré édességét. A barnacukor mélyebb, karamelles ízt ad a szósznak.
Ízesítsd sóval és frissen őrölt borssal, majd csökkentsd a hőfokot alacsonyra.
A frissen őrölt bors sokkal aromásabb, mint az előre őrölt. Használj jó minőségű sót a legjobb íz érdekében.
Főzd a szószt 15-20 percig, amíg besűrűsödik és az ízek összeérnek.
Keverd meg a szószt időnként, hogy ne égjen le. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kis vizet.
Kóstold meg, és ha szükséges, állíts az ízeken további jalapeño vagy cukor hozzáadásával.
Kóstoláskor vedd figyelembe, hogy a szósz íze hűlés közben változhat. Ha túl savanyú, adj hozzá egy kis cukrot. Ha túl édes, adj hozzá egy kis almaecetet vagy citromlevet.
Az elkészült szószt melegen vagy hidegen tálald sült húsokhoz, tésztákhoz vagy grillezett zöldségekhez.
Ha hidegen tálalod, hagyd a szószt legalább 30 percig a hűtőben, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Hűtőben légmentesen zárható edényben 5 napig eltartható.
A szószt le is fagyaszthatod, ebben az esetben hosszabb ideig eltartható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.