Jalapeños gyömbéres paradicsomszósz tálalva

Jalapeños gyömbéres paradicsomszósz

A jalapeño paprika és a gyömbér találkozása ebben a paradicsomszószban egyedülállóan csípős és fűszeres ízvilágot teremt. A jalapeño paprika friss, enyhén füstös csípőssége és a gyömbér karakteres aromája tökéletesen harmonizál a paradicsom természetes édességével. Az almaecet savanykás frissessége és a barnacukor enyhe édessége kiegyensúlyozza a fűszerek intenzitását. Ez a szósz kiválóan illik sült húsokhoz, grillezett zöldségekhez vagy akár tésztákhoz is. Ha szereted az intenzív, csípős ízeket, ez a jalapeños gyömbéres paradicsomszósz biztosan elnyeri a tetszésedet!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
140 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Friss jalapeño paprika
20 g Friss gyömbér
400 g Paradicsompüré
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Barnacukor
2 ek. Almaecet
1 csipet
1 csipet Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért és a jalapeño paprikát (a magok eltávolítása opcionális, ha kevésbé csípős szószt szeretnél).

    A gyömbért érdemes nagyon finomra aprítani vagy lereszelni, hogy ne legyenek benne nagy darabok a szószban. A jalapeño magjainak eltávolításával csökkentheted a csípősséget.

    2

    Egy közepes serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá a vöröshagymát. Párold üvegesre 3-4 perc alatt.

    Ügyelj arra, hogy a vöröshagyma ne barnuljon meg, mert akkor keserű ízt kaphat a szósz. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve párold.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a jalapeñót, majd párold további 2-3 percig, amíg illatos lesz.

    A fokhagyma és a gyömbér is könnyen megég, ezért figyelj rájuk, és ne pirítsd túl. Amikor illatosak lesznek, már jó.

    4

    Öntsd hozzá a paradicsompürét, majd add hozzá az almaecetet és a barnacukrot. Keverd alaposan össze.

    Az almaecet egy kis savasságot ad a szósznak, ami jól ellensúlyozza a paradicsompüré édességét. A barnacukor mélyebb, karamelles ízt ad a szósznak.

    5

    Ízesítsd sóval és frissen őrölt borssal, majd csökkentsd a hőfokot alacsonyra.

    A frissen őrölt bors sokkal aromásabb, mint az előre őrölt. Használj jó minőségű sót a legjobb íz érdekében.

    6

    Főzd a szószt 15-20 percig, amíg besűrűsödik és az ízek összeérnek.

    Keverd meg a szószt időnként, hogy ne égjen le. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kis vizet.

    7

    Kóstold meg, és ha szükséges, állíts az ízeken további jalapeño vagy cukor hozzáadásával.

    Kóstoláskor vedd figyelembe, hogy a szósz íze hűlés közben változhat. Ha túl savanyú, adj hozzá egy kis cukrot. Ha túl édes, adj hozzá egy kis almaecetet vagy citromlevet.

    8

    Az elkészült szószt melegen vagy hidegen tálald sült húsokhoz, tésztákhoz vagy grillezett zöldségekhez.

    Ha hidegen tálalod, hagyd a szószt legalább 30 percig a hűtőben, hogy az ízek jobban összeérjenek.

    9

    Hűtőben légmentesen zárható edényben 5 napig eltartható.

    A szószt le is fagyaszthatod, ebben az esetben hosszabb ideig eltartható.