Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Túl hideg vízben nem aktiválódik az élesztő, túl meleg vízben pedig elpusztul. A langyos víz kb. 30-35°C-os legyen.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, ami 30-40°C-ra van beállítva, vagy egy meleg, huzatmentes sarok a konyhában.
Amíg a tészta kel, aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy serpenyőben pirítsd üvegesre egy kevés olívaolajon.
Ne pirítsd túl a hagymát és a fokhagymát, mert keserű lesz! Csak addig pirítsd, amíg üveges nem lesz.
Egy tálban keverd össze a juhtúrót, a reszelt mozzarellát és a parmezánt, majd add hozzá az apróra vágott petrezselymet, a pirított hagymát, a fekete borsot és az oregánót.
A töltelékhez adhatsz más fűszereket is ízlés szerint, például bazsalikomot, rozmaringot vagy kakukkfüvet.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.
A tészta egyik felére kanalazz a juhtúrós-sajtos keverékből, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket villával is lenyomkodhatod, hogy biztosan zárva maradjanak.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett kenheted tejjel vagy olívaolajjal is.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
Szeletelés előtt hagyd pihenni a calzonét, így könnyebben szeletelhető és a töltelék is kevésbé folyik ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.