Gluténmentes kanelbulle, friss fahéjas fánk szeletelve

Kanelbulle gluténmentes tésztával

A kanelbulle, vagyis a finn fahéjas fánk, egy klasszikus finn édesség, amelyet tradicionálisan az otthoni sütéseknél és ünnepi alkalmakon tálalnak. Ez a gluténmentes változat remek alternatívát kínál azoknak, akik elkerülik a glutént. Az édes fahéjas töltelék és a puha tészta igazi élvezetet nyújt. A kanelbulle-t gyakran kávéval tálalják, így egy tökéletes reggeli vagy délutáni édesség.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2 csésze Gluténmentes lisztkeverék
1 csésze Cukor
7 g Száraz élesztő
1 csésze Meleg víz
1 db Fél citrom leve
0.5 tk.
1 db Tojás
1 csésze Fél csésze vaj
2 ek. Cinnamon (Fahéj)
0.5 csésze Barna cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg vízben oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd pihenni 5-10 percig, amíg felfut.

    Ha az élesztő nem kezd habosodni, akkor ellenőrizd, hogy a víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt.

    2

    A gluténmentes lisztkeveréket és a sót keverd össze egy tálban, majd add hozzá a felfutott élesztős keveréket és a citrom levét.

    A gluténmentes lisztkeverékek különbözőek, ezért szükség lehet egy kis extra vízre, hogy a tészta megfelelő állagú legyen.

    3

    Adj hozzá egy tojást és a megolvasztott vajat, majd keverd össze, amíg a tészta sima nem lesz.

    A tésztát ne gyúrd túl, csak addig, amíg el nem éred a megfelelő állagot.

    4

    Hagyd pihenni a tésztát egy meleg helyen 1 órán keresztül, amíg duplájára nő.

    A gluténmentes tészta nem fog ugyanúgy megkelni, mint a hagyományos, de szép lágy textúrát kell kapnia.

    5

    A pihenés után nyújtsd ki a tésztát, és szórd meg fahéjjal és barna cukorral.

    A fahéjas-barna cukros töltelék gazdag ízt ad a kanelbulle-nak, és finom édes réteget alkot.

    6

    Hengerítsd fel a tésztát, és szeleteld fel 2-3 cm-es darabokra, majd helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A kanelbulle-t szorosan egymás mellé rakhatod, hogy egy kerek formát kapjon, ami jobban megtartja a hőmérsékletet.

    7

    Tedd a formát 180°C-ra előmelegített sütőbe és süsd 15-20 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    Ha úgy érzed, hogy túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.

    8

    Miután elkészült, hagyd egy kicsit kihűlni, majd tálald frissen.

    A kanelbulle a legfinomabb, ha frissen tálaljuk, de másnap is nagyon finom marad, ha légmentesen tároljuk.