Kanelbulle klasszikus vĂĄltozat, frissen sĂŒtve

Kanelbulle Klasszikus VĂĄltozat

A Kanelbulle a svĂ©d konyha egyik legismertebb Ă©dessĂ©ge, amely a csalĂĄdok asztalainak elmaradhatatlan rĂ©sze. A klasszikus receptet a svĂ©d pĂ©kek Ă©vtizedek Ăłta hasznĂĄljĂĄk, Ă©s a fahĂ©jjal töltött puha tĂ©szta ma mĂĄr vilĂĄgszerte ismert. Az Ă­nycsiklandĂł, aranybarna, Ă©des csiga a legjobb frissen, melegen, Ă©s gyakran tĂĄlaljĂĄk kĂĄvĂ©val vagy teĂĄval. A Kanelbulle gyökerei a 19. szĂĄzadra nyĂșlnak vissza, Ă©s azĂłta is a svĂ©d gasztronĂłmia fontos rĂ©sze.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 Ăłra 30 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 500 g Liszt
⭕ 75 g Cukor
⭕ 1 tk. Só
⭕ 7 g SzĂĄraz Ă©lesztƑ
⭕ 250 ml Tej
⭕ 1 db Tojás
⭕ 75 g Vaj
⭕ 2 tk. FahĂ©j
⭕ 50 g Cukor a töltelĂ©khez
⭕ 50 g Olvasztott vaj a töltelĂ©khez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet melegĂ­tsd fel, Ă©s add hozzĂĄ a cukrot Ă©s az Ă©lesztƑt. Hagyjuk 5 percig pihenni, amĂ­g az Ă©lesztƑ felfut.

    A tej ne legyen tĂșl forrĂł, hogy ne öljĂŒk meg az Ă©lesztƑt, de legyen langyos, hogy aktivĂĄlĂłdjon.

    2

    A lisztet szitĂĄld ĂĄt, majd add hozzĂĄ a sĂłt Ă©s a felfuttatott Ă©lesztƑt. Keverd jĂłl össze, majd add hozzĂĄ az egy tojĂĄst Ă©s az olvasztott vajat.

    Ha tĂșl ragacsos a tĂ©szta, adj mĂ©g egy kis lisztet hozzĂĄ, de ne tĂșl sokat.

    3

    A tĂ©sztĂĄt gyĂșrd simĂĄra, majd takard le Ă©s hagyd kelni meleg helyen 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g duplĂĄjĂĄra nƑ.

    Ha gyorsĂ­tani szeretnĂ©l a kelesztĂ©si idƑn, helyezd a tĂĄlat a sĂŒtƑbe 30°C-ra, hogy a hƑ segĂ­tse a kelesztĂ©st.

    4

    A tĂ©szta megkelt, most nyĂșjtsd ki egy tĂ©glalap alakĂșra, majd kend meg olvasztott vajjal, Ă©s szĂłrd rĂĄ a fahĂ©jat Ă©s a cukrot.

    Ha a fahĂ©jat egy kicsit megpirĂ­tod elƑtte, az intenzĂ­vebb Ă­zt ad neki.

    5

    A tésztåt szorosan tekerd fel, majd vågd 3-4 cm széles darabokra.

    A tekerĂ©snĂ©l prĂłbĂĄld meg, hogy a tĂ©szta ne legyen tĂșl laza, mert a kisĂŒlt kanelbulle szĂ©teshet.

    6

    Helyezd a darabokat egy sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsibe, majd hagyd pihenni 20 percig.

    A pihenĂ©s segĂ­t abban, hogy a kanelbulle szĂ©pen megemelkedjen a sĂŒtĂ©s sorĂĄn.

    7

    A sĂŒtƑt elƑmelegĂ­tve 200°C-ra, sĂŒsd 12-15 percig, amĂ­g aranybarnĂĄk nem lesznek.

    A sĂŒtƑ ajtajĂĄt ne nyisd ki a sĂŒtĂ©s közben, mert a kanelbulle összenyomĂłdhat.

    8

    MiutĂĄn elkĂ©szĂŒltek, tĂĄlald melegen Ă©s Ă©lvezd a friss, puha kanelbulle-t!

    Ha még egy kis cukros sziruppal megkened a tetejét, még finomabbå vålik.