Kanelstang mazsolával, frissen sült, aranybarna és illatos

Kanelstang mazsolával

A Kanelstang egy tradicionális dán péksütemény, amelyet fahéjjal és mazsolával készítenek. A sütemény puha tésztája és a gazdag fűszeres ízek könnyed élvezetet nyújtanak, különösen télen. A kanelstangot gyakran reggelire vagy uzsonnára fogyasztják, és több változatban is készíthető, például a mazsola vagy dió hozzáadásával. A dán konyha egyik kedvenc péksüteménye, amit egyszerűen nem lehet megunni.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
25 g Friss élesztő
250 ml Tej
100 g Cukor
2 tk. Fűszeres fahéj
100 g Mazsola
100 g Vaj
1 csipet
1 db Tojás
1 cs. Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet melegítsük fel, majd oldjuk fel benne az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyjuk 10-15 percig pihenni, amíg az élesztő felfut.

    A tej ne legyen túl forró, különben elpusztítja az élesztőt. Az ideális hőmérséklet körülbelül 37°C.

    2

    A lisztet, a sót, a fennmaradó cukrot és a vaníliás cukrot egy nagy tálba szitáljuk. Közepébe készítsünk egy mélyedést, majd öntsük bele az élesztős tejet és az olvasztott vajat.

    A tészta rugalmas lesz, ha jól eldolgozzuk. Ne aggódj, ha a kezdeti állaga ragadós, majd a pihentetés alatt szépen összeáll.

    3

    Keverjük össze az összetevőket, és dolgozzuk ki a tésztát egy sima, puha állagúra. Takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd pihenni 1 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.

    A pihentetés segíti a tészta lazítását és a könnyű textúra kialakulását.

    4

    Miután a tészta megkelt, nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd vágjuk fel 4 cm széles csíkokra. Szórjuk meg mazsolával, majd tekerjük fel a csíkokat, hogy csiga formát kapjunk.

    Ha a mazsolát a tészta közepére szórjuk, akkor minden falat egyenletesen mazsolás lesz, és nem kerül minden egyes falatba.

    5

    Helyezzük a feltekert tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk még 20 percig pihenni.

    A második pihentetés segít abban, hogy a tészta még puhább legyen és jobban megkeljen a sütés alatt.

    6

    Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és süssük a kanelstangokat 15-20 percig, amíg aranybarna színűek nem lesznek.

    A sütési idő végén ne felejts el egy tűpróbát végezni. Ha a tészta közepéből tisztán kijön a tű, kész.

    7

    Hagyd kihűlni a süteményeket, majd tálald tejszínhabbal, vagy csak simán, amíg még melegek.

    A legjobb, ha frissen fogyasztjuk, de egy napig is élvezhetjük a puha, édes kanelstangokat.