Kapros gyömbéres citromos szósz tålalva

Kapros gyömbéres citromos szósz

A kapros gyömbĂ©res citromos szĂłsz a mediterrĂĄn konyha friss Ă©s pikĂĄns Ă­zeinek tökĂ©letes harmĂłniĂĄjĂĄt hozza el. A citrom savanykĂĄs frissessĂ©ge, a gyömbĂ©r enyhe csĂ­pƑssĂ©ge Ă©s a kapor aromĂĄs zöld Ă­zei egy igazĂĄn ĂŒde szĂłszt eredmĂ©nyeznek, amely halak, salĂĄtĂĄk vagy sĂŒlt zöldsĂ©gek mellĂ© is tökĂ©letes. Ahogy a gyömbĂ©r Ă©s a fokhagyma összeolvad az olĂ­vaolajjal Ă©s a citromlĂ©vel, a kapor Ă©s a dijoni mustĂĄr egyensĂșlyba hozza az Ă­zeket. Ez a szĂłsz könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ, Ă©s bĂĄrmilyen Ă©telt feldob a frissessĂ©gĂ©vel. A tökĂ©letes szĂłsz titka az alapanyagok frissessĂ©gĂ©ben rejlik. Ha intenzĂ­vebb Ă­zvilĂĄgot szeretnĂ©l, adj hozzĂĄ több gyömbĂ©rt vagy fokhagymĂĄt, mĂ­g a citromlĂ© Ă©s az olĂ­vaolaj arĂĄnyĂĄnak vĂĄltoztatĂĄsĂĄval könnyedĂ©n szabĂĄlyozhatod a savanyĂșsĂĄgot Ă©s krĂ©messĂ©get. A mĂĄrtĂĄs akĂĄr több napig is eltarthatĂł a hƱtƑben, Ă­gy mindig kĂ©znĂ©l lesz, ha valami kĂŒlönleges Ă­zre vĂĄgysz.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 10 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 2 ek. Friss kapor
⭕ 15 g Friss gyömbĂ©r
⭕ 3 ek. Friss citromlĂ©
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 4 ek. Olívaolaj
⭕ 1 ek. MĂ©z
⭕ 1 tk. Dijoni mustár
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 csipet Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A gyömbért és a fokhagymåt håmozd meg, majd reszeld finomra. A friss kaprot mosd meg és aprítsd fel.

    A gyömbĂ©rt Ă©rdemes nagyon finomra reszelni, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok. A kaprot közvetlenĂŒl tĂĄlalĂĄs elƑtt aprĂ­tsd fel, hogy megƑrizze a frissessĂ©gĂ©t.

    2

    Egy közepes tålban keverd össze a citromlevet, mézet és dijoni mustårt.

    A dijoni mustår helyett hasznålhatsz måsfajta mustårt is, de a dijoni adja a legjellegzetesebb ízt. A méz mennyiségét ízlés szerint våltoztathatod.

    3

    Add hozzå a reszelt gyömbért, fokhagymåt, valamint az aprított kaprot.

    A gyömbért finomra reszeld, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok. A kaprot is apróra vågd, hogy egyenletesen eloszoljon a szószban.

    4

    Lassan csorgasd hozzå az olívaolajat, miközben folyamatosan kevered, hogy krémes emulziót kapj.

    Az olĂ­vaolajat lassan, vĂ©kony sugĂĄrban csorgasd, miközben folyamatosan kevered, hogy a szĂłsz emulgeĂĄlĂłdjon Ă©s krĂ©mes ĂĄllagĂș legyen.

    5

    ÍzesĂ­tsd sĂłval Ă©s borssal, majd hagyd pihenni legalĂĄbb 10 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A pihentetés segít, hogy az ízek jobban összeérjenek, és a szósz még finomabb legyen.

    6

    TĂĄlald friss halakhoz, sĂŒlt zöldsĂ©gekhez vagy salĂĄtĂĄkhoz. HƱtƑben tĂĄrolva 3-4 napig eltarthatĂł.

    A szĂłsz a legjobb frissen, de hƱtƑben tĂĄrolva 3-4 napig elĂĄll. TĂĄlalĂĄs elƑtt keverd ĂĄt.