Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
A tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó, ha épphogy langyosnak érezzük.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.
A száraz hozzávalókat alaposan keverjük össze, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat és a karamellás szirupot. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A vajat ne forrón, hanem langyosan adjuk a tésztához. Ha a tészta túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A tésztát konyharuhával takarjuk le, hogy ne száradjon ki. A meleg hely lehet a radiátor közelében vagy a sütőben, alacsony hőfokon.
A mazsolát és mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A mazsolát előzőleg áztassuk rumba, hogy még ízletesebb legyen. A mandulát durvára vágjuk.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
Ez a pihentetés segít, hogy a stollen szebben megsüljön.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
Ha a stollen túl gyorsan barnul, takarjuk le alufóliával.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A stollent teljesen kihűlés után szórjuk meg porcukorral, különben a cukor elolvad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.