A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A liszt szitálása segít levegősebbé tenni a tésztát.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki kelés közben. A meleg hely felgyorsítja a kelést.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vaj legyen nagyon hideg, különben elolvad és beszívódik a tésztába. A pihenőidők alatt a tésztát tedd hűtőbe, hogy a vaj ne olvadjon meg.
Az instant kávét oldd fel a tejszínben, majd hagyd hűlni, hogy sűrű, krémes állagú legyen.
A tejszín legyen legalább 30%-os zsírtartalmú, hogy jól felverhető legyen. A hűtés segít a krémnek sűrűbbé válni.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag kávés krémet, majd tekerd fel croissant formára.
A háromszögek legyenek egyenlő méretűek, hogy a croissantok egyenletesen süljenek.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
A második kelés is fontos, hogy a croissantok könnyűek és levegősek legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojás segít a croissantoknak szép színt kapni. A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.
A porcukorral való megszórás opcionális, de szebbé teszi a croissantokat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.