Melegítsd fel a vizet és a tejet langyosra. A folyadéknak langyosnak kell lennie, hogy az élesztő megfelelően fel tudjon futni. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.
A folyadék hőmérséklete ne legyen magasabb 30-35°C-nál, mert a túl meleg folyadék elpusztítja az élesztőt.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, és keverd össze. Öntsd hozzá az élesztős folyadékot, majd add hozzá a vajat is. Dagaszd jól át a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl száraz.
A dagasztás legalább 10-15 percig tartson, hogy a tészta gluténszerkezete megfelelően kialakuljon. Ha géppel dagasztasz, rövidebb idő is elegendő lehet. A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben beledolgozhasd a tésztába.
Hagyd a tésztát meleg helyen, letakarva pihenni 1 órán keresztül, hogy megkettőződjön a térfogata.
A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpack fóliával, hogy ne száradjon ki. A meleg hely lehet például a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30°C), vagy egy radiátor közelében.
Miután a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.
A munkafelületet lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon le. A hengereket egyenletes vastagságúra formázd, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg.
A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.
A vízzel való megkenés segít, hogy a szezámmag jobban ráragadjon a perecekre és szép fényesek legyenek. Használhatsz felvert tojást is a kenéshez, ha még szebb színt szeretnél.
Süsd a pereceket 20-25 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.
A sütési idő a sütőtől függően változhat, ezért figyelj a perecekre. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Miután kész, hagyd őket egy kicsit hűlni. A kávét keverd el egy kis vízben, és öntsd rá a kész perecekre.
Erős, presszó kávét használj, hogy intenzív legyen a kávé íze. A kávés keveréket egyenletesen locsold a perecekre.
Tálald a kávés pereceket frissen, hogy élvezhesd a kávé és a puha tészta tökéletes kombinációját.
A kávés perecek másnap is finomak, de a frissen sültek a legízletesebbek. Tárolhatod őket légmentesen záródó dobozban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.