Kávés perec tálalva

Kávés perec

A kávés perec egy különleges péksütemény, amely a kávé gazdag ízét ötvözi a puha tészta gazdagságával. A friss, meleg tészta és a kávé minden falatban édes élményt nyújt. Ezt a receptet könnyedén elkészítheted otthon, és biztosan lenyűgözöd vele a családot vagy a vendégeket. A kávé adta édes, aromás töltelék egy igazán különleges desszertet varázsol a perecből.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Fehér liszt
15 g Élesztő
10 g Cukor
10 g
200 ml Tej
100 ml Víz
2 ek. Kávé
50 g Vaj
30 g Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd fel a vizet és a tejet langyosra. A folyadéknak langyosnak kell lennie, hogy az élesztő megfelelően fel tudjon futni. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.

    A folyadék hőmérséklete ne legyen magasabb 30-35°C-nál, mert a túl meleg folyadék elpusztítja az élesztőt.

    2

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, és keverd össze. Öntsd hozzá az élesztős folyadékot, majd add hozzá a vajat is. Dagaszd jól át a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl száraz.

    A dagasztás legalább 10-15 percig tartson, hogy a tészta gluténszerkezete megfelelően kialakuljon. Ha géppel dagasztasz, rövidebb idő is elegendő lehet. A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben beledolgozhasd a tésztába.

    3

    Hagyd a tésztát meleg helyen, letakarva pihenni 1 órán keresztül, hogy megkettőződjön a térfogata.

    A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpack fóliával, hogy ne száradjon ki. A meleg hely lehet például a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30°C), vagy egy radiátor közelében.

    4

    Miután a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.

    A munkafelületet lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon le. A hengereket egyenletes vastagságúra formázd, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg.

    5

    A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.

    A vízzel való megkenés segít, hogy a szezámmag jobban ráragadjon a perecekre és szép fényesek legyenek. Használhatsz felvert tojást is a kenéshez, ha még szebb színt szeretnél.

    6

    Süsd a pereceket 20-25 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.

    A sütési idő a sütőtől függően változhat, ezért figyelj a perecekre. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    7

    Miután kész, hagyd őket egy kicsit hűlni. A kávét keverd el egy kis vízben, és öntsd rá a kész perecekre.

    Erős, presszó kávét használj, hogy intenzív legyen a kávé íze. A kávés keveréket egyenletesen locsold a perecekre.

    8

    Tálald a kávés pereceket frissen, hogy élvezhesd a kávé és a puha tészta tökéletes kombinációját.

    A kávés perecek másnap is finomak, de a frissen sültek a legízletesebbek. Tárolhatod őket légmentesen záródó dobozban.