Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. Akkor jó, ha épphogy melegnek érezzük.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat egy nagy tálban keverjük össze.
Érdemes átszitálni a lisztet, hogy ne legyen csomós a tészta.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat és a kávét. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A vaj ne legyen forró, csak éppen olvadjon meg. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A tésztát letakarhatjuk egy tiszta konyharuhával, vagy folpackkal. A meleg hely lehet pl. a radiátor közelében, vagy egy langyos sütőben.
A mazsolát és mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A mazsolát előzőleg áztassuk rumba, hogy még ízletesebb legyen.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
Ez a pihentetés segít, hogy a stollen szebben megkeljen a sütőben.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a stollen megsült-e. Ha a tűre nem ragad tészta, akkor kész.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A stollen akkor a legfinomabb, ha egy-két napot áll, így az ízek jobban összeérnek. Tároljuk hűvös helyen, becsomagolva.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.