Klasszikus Sambousek friss, citromlével tálalva

Klasszikus Sambousek

A Sambousek a közel-keleti konyha egyik legismertebb étkezési alternatívája, amely egy töltött tészta, leggyakrabban húsos vagy zöldséges töltelékkel. Eredetileg utcai ételként fogyasztották, de ma már az éttermekben és házi készítésű fogásokban is gyakran megtalálható. A húsos töltelék mellett a fűszerek, mint a fahéj és a kömény, rendkívül fontos szerepet játszanak a gazdag ízvilág kialakításában.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Kenyérliszt
10 g Élesztő
250 ml Víz
3 ek. Olívaolaj
1 tk. Cukor
1 tk.
300 g Darálthús (bárány vagy marha)
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Fűszerek (kömény, fahéj, só, bors)
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet szitáld egy tálba, és készíts egy kis mélyedést a közepén. Az élesztőt és a cukrot keverd el a meleg vízben, és öntsd a liszthez.

    A víz ne legyen túl forró, különben az élesztő elpusztulhat. Melegnek, de nem forrónak kell lennie!

    2

    Adj hozzá sót és olívaolajat, majd gyúrd a tésztát simára. Hagyd pihenni 1 órán keresztül, amíg megkel.

    Ne gyúrd túl keményre a tésztát, mert akkor nem lesz puha és könnyű!

    3

    Amíg a tészta kel, a hagymát apróra vágva, a fokhagymát zúzd össze. A húst egy serpenyőben pirítsd meg egy kis olívaolajon. Add hozzá a hagymát és fokhagymát, és pirítsd, amíg a hagyma megpuhul.

    A hús ne legyen túl zsíros, mivel a felesleges zsiradékot el kell távolítani, hogy ne legyen túl olajos a töltelék.

    4

    Add hozzá a fűszereket (kömény, fahéj, só, bors), és keverd össze. Tedd félre, hogy lehűljön.

    A fűszereknek kell egy kis idő, hogy jól összeérjenek és intenzív ízeket adjanak a tölteléknek.

    5

    A tésztát oszd fel kis golyókká, és nyújtsd ki őket vékony körökké. Tedd a közepükre egy kis hústölteléket.

    Ne rakj túl sok tölteléket, mert a tészta szélei nem fognak jól összeolvadni és a töltelék kifolytathat.

    6

    A tésztát hajtsd félbe, és a széleket jól nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.

    A szélét könnyen összenyomhatod egy villával, így biztosan nem fog szétfolyni a töltelék sütés közben.

    7

    Süsd a Sambousek-et 180°C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.

    Figyelj arra, hogy ne hagyd túlsütni, mert a tészta megkeményedhet.

    8

    Tálald frissen, citromlével meglocsolva, hogy még frissebbé tedd az ízeket.

    A citromlé frissíti és kiemeli a töltelék ízét, ezért fontos, hogy ne hagyd ki!