Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos víz az ideális.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
A tálat takard le konyharuhával vagy folpackkal, hogy a tészta ne száradjon ki. Ha nincs meleg hely, tedd a sütőbe, amit előzőleg nagyon alacsony hőfokon (kb. 50°C-on) bekapcsoltál, majd kikapcsoltad.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor nem lesz elég levegős a focaccia.
A kolbászt szeleteld vékony darabokra, majd a füstölt sajtot reszeld le. A kinyújtott tésztára szórd rá a kolbászt és a reszelt sajtot.
A kolbász és a sajt mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Használhatsz más feltéteket is, például olívabogyót, paradicsomot vagy fűszernövényeket.
A tészta szélét hajtsd fel egy kicsit, majd óvatosan nyomkodd bele a kolbászt és a sajtot. Kend meg a tetejét olívaolajjal.
A felhajtott szélek megakadályozzák, hogy a feltét lecsússzon sütés közben. Az olívaolaj aranybarna színt és ropogós textúrát kölcsönöz a focacciának.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő lehet, ezért érdemes figyelni a focacciát. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A focaccia melegen a legfinomabb, de hidegen is fogyasztható. Kiválóan illik levesekhez, salátákhoz vagy csak úgy, magában.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.