Kolbászos-füstölt sajtos focaccia tálalva

Kolbászos-füstölt sajtos focaccia

A focaccia egy hagyományos olasz kenyér, amely már az ókori Róma idején is népszerű volt. A kolbász és a füstölt sajt kombinációja gazdag ízeket ad a focacciának, ami tökéletes választás egy ínycsiklandó étkezéshez. A füstölt sajt édes és gazdag íze, valamint a kolbász fűszeres íze együtt tökéletes harmóniát alkot a friss tésztával. Ez a recept könnyedén elkészíthető otthon, és garantáltan mindenki imádni fogja a friss kenyér ízét.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
1 tk. Cukor
30 ml Olívaolaj
500 g Liszt
10 g
150 g Kolbász
150 g Füstölt sajt
20 ml Olívaolaj (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos víz az ideális.

    2

    Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    3

    A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.

    A tálat takard le konyharuhával vagy folpackkal, hogy a tészta ne száradjon ki. Ha nincs meleg hely, tedd a sütőbe, amit előzőleg nagyon alacsony hőfokon (kb. 50°C-on) bekapcsoltál, majd kikapcsoltad.

    4

    Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor nem lesz elég levegős a focaccia.

    5

    A kolbászt szeleteld vékony darabokra, majd a füstölt sajtot reszeld le. A kinyújtott tésztára szórd rá a kolbászt és a reszelt sajtot.

    A kolbász és a sajt mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Használhatsz más feltéteket is, például olívabogyót, paradicsomot vagy fűszernövényeket.

    6

    A tészta szélét hajtsd fel egy kicsit, majd óvatosan nyomkodd bele a kolbászt és a sajtot. Kend meg a tetejét olívaolajjal.

    A felhajtott szélek megakadályozzák, hogy a feltét lecsússzon sütés közben. Az olívaolaj aranybarna színt és ropogós textúrát kölcsönöz a focacciának.

    7

    Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

    A sütési idő sütőfüggő lehet, ezért érdemes figyelni a focacciát. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.

    A focaccia melegen a legfinomabb, de hidegen is fogyasztható. Kiválóan illik levesekhez, salátákhoz vagy csak úgy, magában.