Köményes rizs tálalva

Köményes rizs

A köményes rizs egy egyszerű, de aromás köret, amely számos konyhában megtalálható, különösen az indiai és közel-keleti gasztronómiában. A római kömény különleges fűszeres és enyhén földes ízt ad a rizsnek, amelyet a pirított hagyma és a friss petrezselyem tesz teljessé. Ez a recept könnyen elkészíthető, és tökéletesen illik húsos és zöldséges ételek mellé egyaránt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Jázmin rizs
400 ml Víz
15 ml Olívaolaj
1 tk. Római kömény
2 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
1 tk.
1 csipet Feketebors
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A jázmin rizst alaposan mosd át hideg vízben, hogy eltávolítsd a felesleges keményítőt.

    Addig mosd a rizst, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz. Ez biztosítja, hogy a rizs pergősebb legyen.

    2

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá a római köményt és pirítsd 30 másodpercig, hogy az aromák felszabaduljanak.

    Vigyázz, hogy a kömény ne égjen meg, mert keserű lesz. A pirítás során folyamatosan keverd.

    3

    Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd add őket az olajhoz, és pirítsd üvegesre.

    A hagymát először pirítsd, majd amikor már majdnem üveges, add hozzá a fokhagymát, mert az hamarabb megég.

    4

    Öntsd hozzá a rizst, és keverd jól össze a fűszeres hagymás alappal, hogy minden szem bevonódjon az ízekkel.

    Alaposan keverd össze a rizst a hagymás alappal, hogy minden szem egyenletesen átvegye az ízeket. Ez a lépés fontos az ízletes végeredményhez.

    5

    Önts rá 400 ml vizet, adj hozzá sót és egy csipet fekete borsot, majd forrald fel.

    A víz mennyisége a rizs típusától függően változhat. Ha nem vagy biztos a mennyiségben, kezdd kevesebb vízzel, és szükség esetén adj hozzá többet.

    6

    Amint felforrt, csökkentsd a hőt alacsony fokozatra, fedd le, és főzd kb. 15-20 percig, amíg a rizs megpuhul és az összes folyadék felszívódik.

    Fontos, hogy alacsony lángon főzd a rizst, különben leéghet az alja. Ne emeld fel a fedőt főzés közben, hogy a gőz ne szökjön el.

    7

    Vedd le a tűzről, hagyd pihenni 5 percig fedő alatt, majd villával lazítsd fel a rizst.

    A pihentetés segít abban, hogy a rizs teljesen megpuhuljon és a szemek ne tapadjanak össze.

    8

    Aprítsd fel a friss petrezselymet, és szórd meg vele a kész köményes rizst tálalás előtt.

    A petrezselyem helyett használhatsz más friss fűszernövényt is, például koriandert vagy mentát.