Köménymagos perec frissen sütve

Köménymagos perec

A köménymagos perec egy klasszikus bajor étel, melyet az édes és sós perecformák között találunk. A kömény, mint fűszer, hosszú hagyományokkal bír a német és a magyar konyhában egyaránt. A frissen sült perecek ropogós héja és a kömény különleges íze igazi ínycsiklandó élmény, amely minden falatban a friss péksütemények varázsát hozza. Tökéletes választás uzsonnára, sörkorcsolyának vagy bármilyen vendégváró alkalomra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Szárított élesztő
1 ek. Cukor
2 tk.
250 ml Langyos víz
50 g Olvasztott vaj
3 ek. Étkezési szódabikarbóna
2 tk. Kömény

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd keverd össze alaposan.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. Legyen langyos, de ne forró.

    2

    Gyúrd a tésztát kb. 8-10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet. Fedd le, és hagyd kelni meleg helyen 1 órát.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad az edényhez és a kezedhez. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a perec kemény lesz.

    3

    Oszd a tésztát 8 részre. Minden darabot sodorj hosszú rúddá, majd formázz belőlük klasszikus perecet.

    A tészta rudakat egyenletesen sodord, hogy a perecek egyformák legyenek.

    4

    Egy nagy lábasban forralj 1 liter vizet, majd húzd le a tűzről, és óvatosan keverd bele a szódabikarbónát (vigyázz, habzik!).

    A szódabikarbóna adja a perec jellegzetes ízét és színét. Fontos, hogy óvatosan keverd bele a vízbe, mert erősen habzik.

    5

    A pereceket egyenként merítsd a szódabikarbónás vízbe 30 másodpercre, majd szedd ki őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pereceket ne hagyd túl sokáig a szódabikarbónás vízben, mert túl sósak lesznek.

    6

    Szórd meg a perecek tetejét friss köménymaggal, hogy egyenletesen tapadjon meg rajtuk.

    A köménymagot enyhén nyomkodd bele a tésztába, hogy sütés közben ne potyogjon le.

    7

    Süsd a pereceket előmelegített 200°C-os sütőben 15-18 percig, míg aranybarnák lesznek. Frissen a legfinomabbak.

    Ha a perecek túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.