Egy tálban keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd keverd össze alaposan.
A víz hőmérséklete nagyon fontos, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. Legyen langyos, de ne forró.
Gyúrd a tésztát kb. 8-10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet. Fedd le, és hagyd kelni meleg helyen 1 órát.
A tészta akkor jó, ha nem ragad az edényhez és a kezedhez. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a perec kemény lesz.
Oszd a tésztát 8 részre. Minden darabot sodorj hosszú rúddá, majd formázz belőlük klasszikus perecet.
A tészta rudakat egyenletesen sodord, hogy a perecek egyformák legyenek.
Egy nagy lábasban forralj 1 liter vizet, majd húzd le a tűzről, és óvatosan keverd bele a szódabikarbónát (vigyázz, habzik!).
A szódabikarbóna adja a perec jellegzetes ízét és színét. Fontos, hogy óvatosan keverd bele a vízbe, mert erősen habzik.
A pereceket egyenként merítsd a szódabikarbónás vízbe 30 másodpercre, majd szedd ki őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pereceket ne hagyd túl sokáig a szódabikarbónás vízben, mert túl sósak lesznek.
Szórd meg a perecek tetejét friss köménymaggal, hogy egyenletesen tapadjon meg rajtuk.
A köménymagot enyhén nyomkodd bele a tésztába, hogy sütés közben ne potyogjon le.
Süsd a pereceket előmelegített 200°C-os sütőben 15-18 percig, míg aranybarnák lesznek. Frissen a legfinomabbak.
Ha a perecek túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.