Körtés sütőtökkrémleves tálalva

Körtés sütőtökkrémleves

A sütőtök és körte kombinációja igazi őszi különlegesség, amely a szezon két ikonikus alapanyagát ötvözi egyetlen tányérban. A sütőtök selymes textúrája és a körte enyhe édessége harmonikus párost alkot, amit a gyömbér pikáns karaktere tesz teljessé. E leves egyaránt tartalmaz vitaminokat, rostokat és melegítő hatású fűszereket. A recept alapját a hagyományos sütőtökkrémleves adja, de a körte hozzáadása új dimenziót nyit meg: gyümölcsös frissességet visz a megszokott ízek közé. A tejszín lágyítja a levest, a gyömbér pedig élénkíti az összhatást. Egy hűvös őszi napon, miközben a levegőben érezni a föld illatát és az érett gyümölcsök aromáját, ez a leves tökéletes választás lehet ebédre vagy vacsorára. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, pirított dióval vagy tökmaggal is megszórhatod a tetejét.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 ek. Olívaolaj
1 db Vöröshagyma
600 g Sütőtök
2 db Körte
800 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
1 tk. Gyömbér
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőtököt és a körtét hámozd meg, magozd ki, majd vágd kis kockákra. A hagymát is aprítsd fel. Tipp: érett, de nem túlérett körtét használj a legjobb ízhatásért.

    A sütőtök hámozása nehéz lehet. Érdemes először mikrohullámú sütőben pár percig melegíteni, hogy könnyebben lehessen hámozni.

    2

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd párold meg rajta a vöröshagymát közepes lángon 3-4 perc alatt.

    A hagymát párolhatod vajon is, az még gazdagabb ízt ad a levesnek.

    3

    Add hozzá a sütőtököt és a körtét, keverd át, és pirítsd őket együtt 5 percig, hogy kissé karamellizálódjanak.

    A karamellizálódás fokozza a zöldségek édességét, de vigyázz, hogy ne égjenek meg.

    4

    Öntsd fel a zöldségalaplével, majd forrald fel. Főzd közepes lángon 20 percig, amíg a tök és körte teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségalaplé, használhatsz vizet is, de az alaplé gazdagabb ízt kölcsönöz a levesnek.

    5

    Add hozzá a gyömbért, majd botmixerrel turmixold simára a levest. Tipp: ha igazán selymes állagot szeretnél, szűrd át egy finom szűrőn.

    A gyömbér helyett használhatsz szerecsendiót vagy fahéjat is, ha édesebb ízt szeretnél.

    6

    Keverd bele a tejszínt, majd ízesítsd sóval és borssal. Főzd még 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek, de ne forrald túl.

    A tejszín helyett használhatsz kókusztejet is, ha vegán változatot szeretnél.

    7

    Tálald forrón, a tetejére cseppents egy kevés tejszínt, és díszítsd pár kockányi puhára főtt körtével.

    Pirított tökmaggal is megszórhatod, az extra ropogósságot ad a levesnek.