Krofne fahéjas cukorral, friss fánk, díszítve fahéjas cukorral

Krofne fahéjas cukorral

A krofne egy hagyományos magyar édesség, amelyet főként az ünnepi alkalmakra készítenek. A puha, édes fánk, melyet fahéjas cukorral hintenek meg, minden falatban egy kellemes ízélményt ad. A recept eredete a német fánk, a berliner hagyományainak megfelelően alakult ki Magyarországon, és ma már szinte minden családban készítik ünnepi alkalmakkor.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
50 g Cukor
200 ml Tej
2 db Tojás
25 g Élesztő
3 ek. Olaj
1 cs. Vaníliás cukor
1 csipet
2 tk. Fahéj
100 g Porcukor
1 l Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosra melegítjük, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd egy kis cukrot adunk hozzá. Hagyjuk pihenni 10 percig, amíg felhabosodik.

    A tej ne legyen túl forró, mert megölheti az élesztőt. Ha gyorsan szeretnéd, meleg vízzel is elkészítheted.

    2

    A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, sót, majd a tojásokat és a felfutott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, és puha tésztát gyúrunk.

    Ha túl ragadós a tészta, adj hozzá egy kis lisztet. Ha túl száraz, egy kevés tejet adj hozzá.

    3

    A tésztát egy tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen pihentetjük körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta akkor van kész, ha könnyedén az ujjaiddal nyomva visszaugrik.

    4

    Miután a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra. Egy pohárral szaggasd ki a tésztát, és hagyd még 15 percig pihenni.

    A tészta nyújtása előtt mindenképp lisztezd be a felületet, hogy ne ragadjon.

    5

    A forró olajban süsd ki a tésztát, amíg mindkét oldala aranybarna nem lesz. Sütés közben figyelj arra, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert a krofne kívülről megsül, de belül nyers maradhat.

    A megfelelő olajhőmérséklet akkor van, ha egy kis darab tészta beleejtésekor azonnal pörögni kezd.

    6

    Amikor kész, papírtörlőre szedd ki, hogy a felesleges olaj felszívódjon.

    A krofne akkor a legfinomabb, ha még meleg, és nem hagyjuk sokáig az olajban.

    7

    A fahéjat és porcukrot keverd össze, majd a kihűlt krofnét forgasd bele.

    A fahéjas cukor az igazi titka a tökéletes krofnénak – a meleg krofne tökéletesen felveszi a cukrot és a fahéjat.