A tejet langyosra melegítjük, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd egy kis cukrot adunk hozzá. Hagyjuk pihenni 10 percig, amíg felhabosodik.
A tej ne legyen túl forró, mert megölheti az élesztőt. Ha gyorsan szeretnéd, meleg vízzel is elkészítheted.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, sót, majd a tojásokat és a felfutott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, és puha tésztát gyúrunk.
Ha túl ragadós a tészta, adj hozzá egy kis lisztet. Ha túl száraz, egy kevés tejet adj hozzá.
A tésztát egy tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen pihentetjük körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta akkor van kész, ha könnyedén az ujjaiddal nyomva visszaugrik.
Miután a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra. Egy pohárral szaggasd ki a tésztát, és hagyd még 15 percig pihenni.
A tészta nyújtása előtt mindenképp lisztezd be a felületet, hogy ne ragadjon.
A forró olajban süsd ki a tésztát, amíg mindkét oldala aranybarna nem lesz. Sütés közben figyelj arra, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert a krofne kívülről megsül, de belül nyers maradhat.
A megfelelő olajhőmérséklet akkor van, ha egy kis darab tészta beleejtésekor azonnal pörögni kezd.
Amikor kész, papírtörlőre szedd ki, hogy a felesleges olaj felszívódjon.
A krofne akkor a legfinomabb, ha még meleg, és nem hagyjuk sokáig az olajban.
A fahéjat és porcukrot keverd össze, majd a kihűlt krofnét forgasd bele.
A fahéjas cukor az igazi titka a tökéletes krofnénak – a meleg krofne tökéletesen felveszi a cukrot és a fahéjat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.