Krofne lekvárral, porcukorral meghintve, aranybarna színben

Krofne lekvárral

A krofne egy hagyományos magyar édesség, amely minden családi összejövetel elmaradhatatlan része. Az egyszerű, mégis ínycsiklandó tészta, a gazdag lekvár töltelék és a porcukorral való meghintés tökéletes harmóniát alkot. A krofne története a 19. századra nyúlik vissza, és mára az egyik legkedveltebb édességgé vált Magyarországon. A házi készítésű krofne az igazi ünnepi hangulatot hozza el a konyhába.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
50 g Cukor
25 g Élesztő
2 db Tojás
100 g Vaj
1 cs. Vaníliás cukor
1 tk.
200 g Lekvár
1000 ml Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejet keverd el a cukorral és az élesztővel, majd hagyd állni 10 percig, hogy felfusson.

    A langyos tej segíti az élesztőt a felfutásban. Ne használj túl forró tejet, mert az elpusztíthatja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a vaníliás cukrot és a sót. Add hozzá a tojásokat, a felfuttatott élesztőt és a vajat, majd gyúrd össze a tésztát.

    A vaj segít abban, hogy a tészta puha és omlós legyen. Ne gyúrd túl, hogy ne legyen túl kemény a tészta.

    3

    A tésztát letakarva pihentesd 1 órán keresztül, hogy a duplájára keljen.

    A pihentetés során a tészta szép lágy és könnyű lesz, ami segíti a krofnekat a sütés során.

    4

    Miután megkelt, borítsd ki a tésztát egy lisztezett felületre, és nyújtsd ki 1 cm vastagságúra. Használj pogácsaszaggatót a krofne formák kiszaggatásához.

    A tészta nyújtásakor mindig használj lisztet, hogy ne ragadjon hozzá a felülethez.

    5

    A kiszaggatott tésztát hagyd 20 percig pihenni, majd forró olajban süsd ki őket, amíg aranybarnák nem lesznek.

    Az olajnak kellően forrónak kell lennie, hogy a krofne gyorsan megsüljön, de belül puha maradjon. A megfelelő hőmérsékletet egy kis darab tésztával ellenőrizheted – ha azonnal megfő, akkor jó az olaj hőmérséklete.

    6

    Miután a krofneok megsültek, szedd ki őket, és tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassa.

    A papírtörlő segít abban, hogy a krofne ne legyen túl zsíros.

    7

    Miután kihűltek, töltsd meg őket lekvárral, és szórj rá egy kevés porcukrot.

    Bármilyen lekvárt használhatsz, de az áfonya vagy baracklekvár különösen jól illik a krofnehoz.