Kulfi tálalva

Kulfi

A kulfi egy tradicionális indiai fagylalt, amelyet évszázadok óta készítenek Dél-Ázsiában. Az európai fagylalttól eltérően nem habosított, hanem sűrűbb és gazdagabb textúrájú, mivel főzött tej alapból készül, amelyet lassan besűrítenek. A kulfi különleges fűszerekkel, például kardamommal, sáfránnyal és rózsavízzel gazdagított, és gyakran pisztáciával vagy mandulával díszítik. Tökéletes hűsítő desszert a forró nyári napokra, és az indiai utcai árusoktól kezdve az előkelő éttermekig mindenhol népszerű. A házi kulfi készítés egyik legfontosabb lépése a tej lassú beforralása, amely selymes állagot és gazdag ízt biztosít. Kísérletezhetsz különböző variációkkal, például mangós vagy csokoládés változatokkal is. Tálald egy kevés extra pisztáciával és egy csipet sáfránnyal, hogy még autentikusabb legyen!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Teljes tej
200 ml Sűrített tej
50 g Kristálycukor
1 tk. Őrölt kardamom
30 g Pistácia
30 g Mandula
10 ml Rózsavíz
1 csipet Szafron (sáfrány)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy vastag falú lábosban melegítsd fel a tejet közepes lángon, és folyamatosan kevergetve forrald be annyira, hogy a térfogata kb. felére csökkenjen. Ez körülbelül 20-25 percig tart.

    Fontos a folyamatos keverés, hogy a tej ne égjen le az edény aljára. Ha nagyon habzik, vedd lejjebb a lángot.

    2

    Add hozzá a sűrített tejet és a cukrot, majd keverd addig, amíg teljesen feloldódik.

    A sűrített tej és a cukor hozzáadása után is figyelj a keverésre, hogy ne karamellizálódjon az alján.

    3

    Szórd bele az őrölt kardamomot, az aprított pisztáciát és mandulát, majd keverd el. Ha szeretnéd, néhány percig tovább főzheted, hogy az ízek jobban összeérjenek.

    A kardamom mennyiségével óvatosan bánj, mert nagyon intenzív íze van. A pisztáciát és mandulát előzetesen pirítsd meg, hogy intenzívebb legyen az ízük.

    4

    Adj hozzá rózsavizet és egy csipet sáfrányt, majd keverd alaposan össze. Hagyd a keveréket szobahőmérsékleten kihűlni.

    A rózsavízből se tegyél túl sokat, mert elnyomhatja a többi ízt. A sáfrányt előtte áztasd be egy kevés meleg vízbe, hogy jobban kiadja a színét és ízét.

    5

    A kihűlt keveréket öntsd kulfi formákba vagy kis poharakba, és fedd le fóliával.

    Ha nincs kulfi formád, használhatsz jégkrém formákat vagy akár kis papírpoharakat is. A fólia megakadályozza a jégkristályok képződését a tetején.

    6

    Helyezd a fagyasztóba legalább 6 órára, de még jobb, ha egy éjszakán át hagyod pihenni, hogy megfelelően megdermedjen.

    A legjobb eredmény érdekében érdemes legalább 12 órát fagyasztani.

    7

    Tálalás előtt 1-2 percre hagyd szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kivehesd a formából. Szórd meg aprított pisztáciával és mandulával díszítésként.

    Ha nehezen jön ki a formából, tartsd rövid ideig meleg víz alá.