Lencseburger friss zöldségekkel

Lencseburger

A lencseburger egy fantasztikus alternatíva a klasszikus húsos hamburgerek helyett. A lencse kiváló fehérjeforrás, és remek alapanyaga egy szaftos, mégis ropogós burgerpogácsának. A fűszerek és a friss zöldségek harmonikus kombinációja teszi ezt az ételt igazán ízletessé. Ha egy könnyed, de tápláló hamburgert keresel, próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a lencse különleges textúráját és ízét!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
580 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Főtt lencse
1 db Sárgarépa
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
50 g Zabpehely
30 g Liszt
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 tk. Füstölt pirospaprika
4 db Hamburger zsemle
1 db Paradicsom
4 levél Saláta
2 ek. Vegán majonéz
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A főtt lencsét alaposan lecsöpögtetjük, majd egy villával vagy botmixerrel pépesítjük.

    Ha a lencse túl száraz lenne, adj hozzá egy kevés vizet vagy növényi alaplevet a pépesítéshez, hogy könnyebb legyen dolgozni vele.

    2

    A sárgarépát lereszeljük, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk.

    A zöldségeket érdemes minél apróbbra vágni, hogy jobban összeálljon a burger masszája.

    3

    Egy tálban összekeverjük a pépesített lencsét, a zöldségeket, a zabpelyhet, a lisztet és a fűszereket. Alaposan összedolgozzuk a masszát, majd 10 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely felszívja a nedvességet.

    Ha a massza túl lágy lenne, adjunk hozzá még egy kevés zabpelyhet vagy lisztet. Ha túl kemény, kevés vizet vagy növényi tejet.

    4

    A masszából négy egyforma méretű pogácsát formázunk, majd egy serpenyőben közepes hőfokon, kevés olívaolajon oldalanként 3-4 percig sütjük, amíg aranybarnára pirulnak.

    A sütéshez használj tapadásmentes serpenyőt, hogy a pogácsák ne ragadjanak le. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés olajat a serpenyőbe.

    5

    A hamburger zsemléket kettévágjuk, és a vágott felületüket száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.

    A zsemle pirítása megakadályozza, hogy a nedves tölteléktől elázzon.

    6

    Az alsó zsemlére egy kevés vegán majonézt kenünk, ráhelyezzük a salátalevelet, majd a lencsepogácsát. Erre jön a vékony szeletekre vágott paradicsom, végül a zsemle teteje.

    A feltétek sorrendje ízlés kérdése, de a saláta és a szósz az alsó zsemlére kerüljön, hogy megvédje a nedvességtől.

    7

    Az elkészült hamburgert azonnal tálaljuk, sült édesburgonyával vagy friss salátával kínálhatjuk.

    A hamburgert fogvájóval vagy hurkapálcával rögzítheted, hogy ne essen szét evés közben.