A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, majd üsd bele a tojást. Fokozatosan add hozzá a vizet, miközben kevered. Ha a tészta már összeállt, tedd lisztezett felületre, és gyúrd simára kb. 8–10 percig. TIPP: A tészta akkor jó, ha nem ragad a kezedhez, de puha marad.
A víz hőmérséklete befolyásolja a tészta állagát. Langyos vízzel könnyebb dolgozni.
Fedd le a tésztát konyharuhával, és pihentesd 30 percig szobahőmérsékleten. Ez segít abban, hogy könnyebb legyen nyújtani és formázni.
A pihentetés során a gluténszálak ellazulnak, így a tészta rugalmasabb lesz.
A burgonyát hámozd meg, vágd kockára, és főzd sós vízben puhára, kb. 15 perc alatt. Szűrd le, és törd össze. Amikor kissé kihűlt, keverd hozzá a túrót és ízesítsd sóval.
A burgonyát alaposan csepegtesd le, mielőtt összetöröd, hogy a töltelék ne legyen túl vizes.
A hagymát aprítsd finomra, majd egy serpenyőben olajon pirítsd aranybarnára. A pirított hagyma felét keverd a töltelékhez, a másik felét tedd félre a tálaláshoz. TIPP: A hagyma karamellizálása kiemeli az édeskés aromákat.
A hagymát lassú tűzön pirítsd, hogy ne égjen meg, hanem szépen karamellizálódjon.
Nyújtsd ki a tésztát vékonyra (kb. 2 mm vastagságúra), majd egy pohár segítségével szaggass köröket. Mindegyik közepére helyezz egy kanálnyi burgonyás-túrós tölteléket.
A tészta nyújtásakor figyelj, hogy egyenletes vastagságú legyen, különben a pierogik nem fognak egyszerre megfőni.
Hajtsd félbe a tésztakört, és a széleit jól nyomd össze ujjal vagy villával, hogy a töltelék ne szivárogjon ki főzés közben. TIPP: Ha szükséges, nedvesítsd meg a tészta szélét vízzel, hogy jobban tapadjon.
A villa segítségével dekoratív mintát is nyomhatsz a pierogi szélére.
Forralj bő vizet, sózd meg, és főzd a pierogikat adagokban 3–4 percig, amíg feljönnek a víz tetejére. Ekkor még 1–2 percig főzd őket, majd szűrd le.
Ne tegyél túl sok pierogit egyszerre a vízbe, mert lehűtik a vizet, és a pierogik összeragadhatnak.
Tálald melegen tejföllel és a félretett pirított hagymával. TIPP: Ha ropogósabbra vágysz, a megfőzött pierogit serpenyőben egy kevés olajon átsütheted aranybarnára.
A pierogit tálalás előtt olvasztott vajjal is meglocsolhatod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.