Lengyel szilvás pierogi
Hozzávalók
Allergén Információk
Elkészítés
Szitáld át a búzalisztet egy nagy tálba, add hozzá a sót, majd üsd bele a tojást, és fokozatosan öntsd hozzá a vizet. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává 8–10 perc alatt. TIPP: A tészta akkor jó, ha nem ragad, de nem is túl kemény – szükség esetén adj hozzá kevés lisztet vagy vizet.
Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és pihentesd 30 percig szobahőmérsékleten. Ez megkönnyíti a nyújtást, és a tészta kevésbé fog visszaugrani formázás közben.
A szilvát magozd ki, és vágd apró darabokra. Egy tálban keverd össze a cukorral és a fahéjjal. Hagyd állni 10–15 percet, hogy a szilva kissé levet eresszen. TIPP: Használhatsz fagyasztott szilvát is, de előtte jól csöpögtesd le.
A pihentetett tésztát nyújtsd ki kb. 2 mm vastagságúra, majd egy pohár vagy szaggató segítségével vágj ki köröket. A közepükbe tegyél egy kiskanálnyi szilvás tölteléket.
Hajtsd félbe a köröket, nyomd össze a széleket ujjal vagy villa segítségével, hogy jól záródjanak. TIPP: Nedvesítsd meg a tészta szélét egy kis vízzel, így biztosan nem nyílik szét főzés közben.
Forralj fel bő vizet, sózd meg enyhén, és főzd ki a pierogikat adagokban. Amikor feljönnek a víz tetejére, főzd még 1–2 percig, majd szűrőkanállal vedd ki őket.
Tálald melegen vagy langyosan, porcukorral megszórva, egy adag hideg tejföllel. TIPP: A főtt pierogit egy kevés vajon is átpiríthatod, hogy kívül enyhén ropogós legyen.
Hozzávalók
- 400 g Búzaliszt
- 1 db Tojás
- 150 ml Víz
- 1 tk. Só
- 300 g Szilva
- 50 g Cukor
- 0.5 tk. Fahéj
- 1 ek. Porcukor
- 150 g Tejföl