Lepinja tejjel, frissen tálalva

Lepinja tejjel

A lepinja egy hagyományos közel-keleti kenyér, amelyet gyakran tálalnak különböző ételekhez, például húsokhoz vagy salátákhoz. A tej hozzáadása puhává és selymessé teszi a kenyeret, ami a vendégek kedvence. Az étel története a török konyhából ered, de ma már számos országban elterjedt, különböző változatokban. A lepinja gyorsan elkészíthető és remek kiegészítője lehet bármilyen étkezésnek.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
10 g Élesztő
1 tk. Cukor
1 tk.
300 ml Tej
50 g Vaj
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet szitáld egy tálba, majd add hozzá a sót, cukrot és az élesztőt. Keverd össze alaposan.

    A szitálás segít a liszt levegőssé tételében, így a tészta könnyebb lesz.

    2

    A tejet langyosítsd meg, és add hozzá a felfuttatott élesztőt a lisztes keverékhez. Keverd el jól.

    Ne melegítsd túl a tejet, hogy az élesztő ne veszítse el aktivitását, optimális hőmérséklete 37°C.

    3

    Add hozzá az olívaolajat és a puha vajat, majd kezd el dagasztani a tésztát, amíg sima, rugalmas állagot nem kapsz.

    A tészta dagasztása során figyelj, hogy ne legyen túl ragacsos. Ha kell, adj hozzá egy kis lisztet.

    4

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a tészta duplájára nő.

    A tészta gyorsabb keléséhez tedd a tálat egy meleg, de nem forró helyre, például a sütőbe.

    5

    Amikor a tészta megkelt, oszd kisebb darabokra, formázz belőlük kis gombócokat, majd nyújtsd ki őket kör alakúra.

    Ha a tészta túl ragacsos, egy kevés liszttel könnyen kezelhetővé válik.

    6

    Egy serpenyőben, közepes lángon, hevíts olajat, majd süsd a lepinjákat mindkét oldalukon 2-3 percig, amíg szép aranybarna színt kapnak.

    A serpenyőt ne túl forróra melegítsd, hogy a lepinják szépen megpiruljanak, de belül puhák maradjanak.

    7

    Miután elkészültek, vedd ki őket, és tálald frissen, melegen.

    A lepinjának frissen, melegen a legjobb az íze, de jól tárolható is egy zárt edényben.