Levendulás perec tálalva

Levendulás perec

A levendulás perec egy különleges édesség, amely a levendula frissítő, fűszeres ízét ötvözi a kelt tészta puhaságával. A levendula nemcsak illatosítja, hanem egyedi ízt is ad a perecnek, amely a karamellizált cukorral a tetején igazán különlegessé válik. Képzeld el, ahogy a frissen sült levendulás perec illata betölti a konyhát, miközben a levendula és a sült cukor meleg aromája körbeölel. Ez az édesség tökéletes választás egy délutáni teához, de akár ajándéknak is ideális, ha valami különlegeset szeretnél készíteni. A levendula különleges aromája, amit a süteményben megtalálunk, a legjobb módja annak, hogy a hétköznapokat egy kis varázslattal tegyük szebbé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Élesztő
50 g Cukor
5 g
80 g Vaj
1 db Tojás
2 ek. Szárított levendula
30 g Barna cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd meg a tejet, és morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 percig.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A tej hőmérséklete ideális esetben 30-35°C legyen.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Dolgozd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A vajat ne forrón add hozzá, mert az is árthat az élesztőnek. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.

    3

    Add hozzá a szárított levendulát a tésztához, és jól gyúrd össze, hogy a levendula egyenletesen eloszoljon benne.

    A levendulát finomra aprítsd, hogy ne legyenek nagy darabok a tésztában.

    4

    Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely lehet a sütő, ha csak a lámpa ég benne, vagy egy radiátor közelében.

    5

    Miután megkelt a tészta, oszd 12 egyenlő részre, és formázz belőlük perec alakú darabokat.

    A tésztát mérleggel is lemérheted, hogy pontosan egyenlő részekre oszd.

    6

    Helyezd a pereceket sütőpapíros tepsire, és keleszd őket további 15 percig.

    A pereceket ne tedd túl közel egymáshoz, mert kelés közben még nőnek.

    7

    Kend meg a pereceket felvert tojással, majd szórd meg barna cukorral. Ezzel egy finom, karamellizált réteget kapsz a perecek tetején.

    A tojást verd fel egy kevés vízzel, hogy könnyebben lehessen kenni.

    8

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd a pereceket 20-25 percig, amíg szépen aranybarnára sülnek.

    Figyeld a pereceket sütés közben, mert könnyen megéghetnek. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    9

    Hagyd kihűlni a pereceket rácson, és tálald őket. A levendula illata és az édes cukor tökéletes kombinációt alkot.

    A pereceket melegen és hidegen is tálalhatod. Tárolhatod őket légmentesen záródó dobozban.