Melegítsd meg a tejet, és morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 percig.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A tej hőmérséklete ideális esetben 30-35°C legyen.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Dolgozd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A vajat ne forrón add hozzá, mert az is árthat az élesztőnek. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.
Add hozzá a szárított levendulát a tésztához, és jól gyúrd össze, hogy a levendula egyenletesen eloszoljon benne.
A levendulát finomra aprítsd, hogy ne legyenek nagy darabok a tésztában.
Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.
A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely lehet a sütő, ha csak a lámpa ég benne, vagy egy radiátor közelében.
Miután megkelt a tészta, oszd 12 egyenlő részre, és formázz belőlük perec alakú darabokat.
A tésztát mérleggel is lemérheted, hogy pontosan egyenlő részekre oszd.
Helyezd a pereceket sütőpapíros tepsire, és keleszd őket további 15 percig.
A pereceket ne tedd túl közel egymáshoz, mert kelés közben még nőnek.
Kend meg a pereceket felvert tojással, majd szórd meg barna cukorral. Ezzel egy finom, karamellizált réteget kapsz a perecek tetején.
A tojást verd fel egy kevés vízzel, hogy könnyebben lehessen kenni.
Előmelegített 180°C-os sütőben süsd a pereceket 20-25 percig, amíg szépen aranybarnára sülnek.
Figyeld a pereceket sütés közben, mert könnyen megéghetnek. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd kihűlni a pereceket rácson, és tálald őket. A levendula illata és az édes cukor tökéletes kombinációt alkot.
A pereceket melegen és hidegen is tálalhatod. Tárolhatod őket légmentesen záródó dobozban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.